>
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Lázár János: A magyar vállalkozók kreativitását értékelni kell

A magyar vállalkozók kreativitását, innovációját, jövőbe vetett hitét értékelni kell, kezdeményezésükre a jövőben is szükség van - hangoztatta Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 50. ünnepi küldöttgyűlésén, csütörtökön Budapesten.

Az államtitkár rámutatott: a kormány a magyar vállalkozásokat a maga eszközeivel megpróbálja segíteni, de mozgásterét nagyban befolyásolják a világban zajló folyamatok, az európai súlyos gazdasági válság.

Lázár János elmondta, hogy a gazdaság növekedés egyik legnagyobb akadálya a hitel hiánya, és ilyen környezetben a magyar vállalkozói teljesítmény mindenképpen figyelemre méltó.

A magyar kormány a vállalkozói érdekképviseletekkel, a hazai vállalkozásokkal partneri kapcsolat kialakítására törekszik, a kamarai javaslatokat, a vállalkozók szempontjait beépíti a működési rendbe - jelentette ki.

Az államtitkár szólt arról, hogy az európai uniós fejlesztési források átrendezése megindult, az állami bürokrácia csökkentése folyamatban van. Hozzátette: Magyarországon minden hónapban 750 ezer közszférában dolgozó kap bért, ez az arány a foglalkoztatottakhoz képest magas.

A vállalkozók előtt tartott beszédében Lázár János elmondta: a következő évben Magyarországnak ki kell osztania a még felhasználható uniós forrásokat. A kormány azt célozta meg, hogy 100 százalékos legyen az uniós forrásfelhasználás, és legyenek túlvállalások a meg nem valósuló projektek helyébe - tette hozzá.

Lázár János szerint a fő kérdés az, hogy 2013 áprilisáig a fejlesztéspolitikai rendszer képes lesz-e kiosztani 8.500 milliárd forintot, amelyből 3.000 milliárdot a következő fél évben kellene megtennie. Kérdés az is, hogy a magyar kormány képes lesz-e az Európai Unióban érvényesíteni azt a szempontot, hogy a következő fejlesztési ciklusban a rendelkezésre álló forrás 60 százaléka a vállalkozások versenyképességének javítására, vállalkozásfejlesztésre, a növekedés elősegítésére jusson, ne pedig infrastruktúra-fejlesztésre, államigazgatási korszerűsítésre - mutatott rá.

Lázár János elmondta: a kormány hálával tartozik a kamarának kezdeményezései miatt, amelyből jó néhány megvalósult. Az ipari és kereskedelmi kamara kitartott a kormányzat mellett, ezért továbbra is nyitottak az újabb kezdeményezésre, a konzultációkra, a szövetség megerősítésére - hangsúlyozta.

A magyar kis- és középvállalkozások képesek voltak a kormány céljaival azonosulni, a kormányzati törekvést saját lépéseikkel érdemben tudták támogatni - jelentette ki az államtitkár.

Lázár János úgy fogalmazott: nem vagyunk elégedettek a kormány teljesítményével, amit a kamarával való relációjában nyújtott, a fejlesztéspolitikai eredményekkel, a bürokrácia csökkentésének szintjével, a következő két évben sokkal erősebb kormányzati fellépéssel újabb lendületet kell adni, hogy a programígéretek érdemben megvalósuljanak.

Az ünnepi küldöttgyűlésen kamarai kitüntetéseket adtak át a köztestületi munka elismeréseként.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk

Ezek a cégek a munkahelyen biztosítják az influenzaoltást a dolgozóknak

A koronavírus-járvány második hullámában vagyunk, de közeleg az influenzaszezon is. Több vállalat is a helyszínen biztosítja az influenzaoltást... Teljes cikk

A szakszervezetek elfogadhatónak tartják a fővárosi újraindítási adót

A szakszervezetek szerint a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a munkahelyek megmentése. Teljes cikk