Megjelent: 10 éve

Leendő építészek mérték össze tudásukat

Az Építőipari TISZK iskoláinak tanulói négy kategóriában - szakiskolai tanuló, szakközépiskolai tanuló, művészeti képzésben tanulók, technikus tanuló - kétfordulós szakmai versenyen mérethették meg magukat, amely a résztvevőknek akár a továbbtanulás során, akár munkába álláskor hasznos tapasztalat lehet.

Az első fordulóban hat olyan színes témát adtak meg a verseny kiírói, amelyek közül szabadon választhattak a diákok. Anyagot gyűjthettek, és feldolgozhatták valamely Magyarországon található, építészeti szempontból különleges épület (vár, kastély, skanzenben található épület, kortárs építészeti alkotás) történetét, vagy írhattak a magyar építészeti kultúra fejlődéséről. A legérdekesebb munkákat azonban a "Saját szakmám szerepe, helye, fontossága az építőiparban" témában várták, hiszen a verseny fő célja a tanulók motivációjának növelése az építész szakma iránt.

A pályamunkák kiértékelésénél fontos szempont volt, a választott téma, az egyedi és színvonalas szakmai és esztétikai megoldás, de az önálló és újszerű megoldások is előnyt jelentettek. A továbbjutott tanulók felkészítését a szakmai tanárok végezték.

A döntő az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola színháztermében került megrendezésre, ahol a 61 jelentkezőből 28 versenyben maradt tanuló, játékos, de szakmai felkészültséget igénylő versenyfeladatok megoldása során gyűjthette pontjait. A 17 szakközépiskolás, 4 szakiskolás és 7 technikus versenyző eredményei projektoron folyamatosan kivetésre kerültek. A megszerzett pontok összegzése után a zsűri tagjai - Farkasházi Tamás, a Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki SZKI igazgatóhelyettese, Woynarovich Pálma, a Pogány Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Szakközépiskola és Gimnázium tanára és Tóth József az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola tanára - azonnal értékelhették a versenyt. Az verseny abszolút győztese Sztaszkiv Milán szakiskolai tanuló lett. A technikusok közül Nagy Karolina, a szakközepesek kategóriájában Balog Ádám lett a győztes.

A résztvevők összesen 1 280 000 forint díjazásban részesültek. Oklevélen és tárgyi jutalmon túl a döntős tanulók mindannyian egyszeri, 40 000 forintos ösztöndíjat kaptak. A helyezés szerinti differenciálást az iskolák külön 5, 10, 15 ezer forintos ajándékutalványok kiosztásával oldották meg, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet pedig külön jutalmazta a kommunikációs feladatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat, 5-5 ezer forintos ajándékutalvánnyal.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter