Legalább 90 ezer forint lesz a minimálbér "/>
Megjelent: 11 éve

Legalább 90 ezer forint lesz a minimálbér

A "szuperbruttósítás" miatt legalább 90 805 forint lesz a minimálbér, s jövőre sem lesz teljesen adómentes. Ha hosszabb távon is marad a reformszövetségi irányvonal, 2011-ben járnak majd igazán rosszul a minimálbéresek.

Ha nem emelik meg jövőre a minimálbért, csak hozzászámítják a munkaadói járulékokat, a tervezett maximális adójóváírás (havi 15 100 forint) már akkor is kevés lenne a legkisebb bér adómentessé tételére (a számított szja ugyanis havi 15 437 forint). Minél nagyobb lesz a minimálbér-emelés, annál többet kell majd adózni: egyhavi 95 250 forintos minimálbéres szuperbruttónál (bruttó bér: 75 000 forint) havi 1093 forint szja-t kell fizetni.

Lehetne rosszabb is

A minimálbéresek azonban még mindig "jól járnak" ahhoz képest, mintha - egyes korábbi javaslatoknak megfelelően - eltörölnék jövőre az adójóváírást. Ebben az esetben ugyanis a 95 250 forint szuperbruttó után 16 193 forint szja-t kellene lerónii az 1093 forint helyett.

A Reformszövetség adóreform-munkacsoportjának (vezetője a jelenlegi pénzügyminiszter, Oszkó Péter volt) munkaanyaga 2011-ben vezetné ki az adójóváírást a magyar adórendszerből, ami a minimálbér részleges adómentességének megszűnésével járna.

Nincs adómentes minimálbér

Az adójóváírást eredetileg azért hozták létre, hogy adómentessé tegyék a minimálbért (a jóváírás a minimálbér esetében a teljes személyi jövedelemadó jóváírását jelentette). 2007-ben az adójóváírás már nem követte a minimálbér növekedését, s nem követi azóta sem.

Az adójóváírás intézményéből nemcsak a minimálbéresek, hanem az alacsonyabb jövedelműek is profitáltak, a jövedelem emelkedésével párhuzamosan csökkenő mértékben. Az adójóváírást azonban számos kritika érte a közelmúltban, minthogy "magas marginális adókulcsot" jelent. Vagyis az alacsony jövedelmű munkavállalók úgy érzékelik, hogy a fizetésük emelkedésének kirívóan nagy részét "az állam vágja zsebre" (éppenséggel azért, mert a jövedelem emelkedésével csökken az igénybe vehető adókedvezmény - az adójóváírás összege a jövedelem emelkedésével párhuzamosan egy darabig stagnál, majd csökkenni kezd).

A kritikák hatására 2008-ban szélesedett az a sáv, amelyen belül fogy az adójóváírás, s ezzel összefüggésben a fogyási ütem is mérséklődött (18 százalékról 9 százalékra), így a marginális kulcs kisebb lett. Jövőre a sáv, amelyben elfogy az adójóváírás, nagyjából ugyanolyan széles marad, de nagyobb (12 százalékos) lesz az apadás mértéke, mert a szuperbruttósítás miatt az adójóváírás összege is nagyobb.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter