Megjelent: 9 éve

Legkevésbé jövedelmükkel elégedettek a frissdiplomások

A felvi.hu-n olvasható Diplomás kutatás 2010 célja a 2007-ben diplomázott egykori hallgatók munkaerő-piaci helyzetének, karrierútjának, munkaerő-piaci és továbbképzési terveinek feltérképezése volt.

images

images

Az Educatio Kht. Diplomáskutatás 2010 című felmérésé a diplomások pályakövetését 4500, három évvel ezelőtt diplomát szerzett hallgató megkérdezésével végezte el. A vizsgált diplomások túlnyomó többsége - 80 százaléka - alkalmazotti státusban dolgozik három évvel az oklevél megszerzését követően.

A vezető pozíciót betöltők között is inkább az alacsonyabb szintű irányítók dominálnak, a felső vezetői poszt elérése a végzés után három évvel igen ritka, mindössze 3,8 százaléknak sikerült. Saját vállalkozást 3 százalékuk irányít.

A munkával kapcsolatban a felmérés során az elégedettséget is vizsgálták. Ennek eredményeiből az tűnik ki, hogy a megkérdezettek leginkább a munka szakmai, tartalmi részével elégedettek – egy 1-től 5-ig terjedő skálán az összesített átlag 4,04 volt. Szintén jónak ítélik meg munkájuk személyi (3,91), illetve tárgyi feltételeit (3,83).

Szakmájuk presztízsét, valamint a szakmai előmenetelt, a karrierépítési lehetőségeket azonban már csak erős közepesnek (3,56, illetve 3,45) tartják. A legkevésbé a jövedelmükkel és a juttatásaikkal elégedettek, értékelésük átlagban alig haladja meg a hármas osztályzatot (3,18).

A három éve végzettek döntő többségének sikerült tanulmányai szakterületén állást találnia. A végzett munka és a végzettség szakterülete 45,6 százalékuk számára egyértelműen megfeleltethető egymásnak. Mindössze 14,2 százalék azok aránya, akik nem a szakmájukban dolgoznak.

felvi.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter