Megjelent: 14 éve

Leleplezett adócsalók: elbúcsúzhatnak a bérüktől

Évről évre hatékonyabbá válik az APEH az adótartozások behajtásában. Az APEH szerint minden ötödik újonnan alapított cég gyanús lehet. A hatóság adatai árulkodóak: 41,8 ezer magánszemély jövedelmét tiltotta le, ez több mint háromszorosa a 2007-es mennyiségnek - áll a Világgazdaságban.

Évről évre hatékonyabbá válik az APEH az adótartozások behajtásában. Az év első hét hónapjában a hatóság 327,6 ezer inkasszót bocsátott ki. Azoknál a magánszemélyeknél, akiknek tartozásuk van, de bejelentett munkahellyel rendelkeznek, az adóhivatal széles körben veti be a jövedelemletiltást is - mondta a Világgazdaságnak Várszeghi György, a felszámolási és végrehajtási főosztály vezetője. 41,8 ezer magánszemély jövedelmét tiltották le, ez több mint háromszorosa a 2007-es mennyiségnek.

Emelkedett a behajtások során az adóhivatalhoz befolyó összeg is. A tavalyi első félévi 137 milliárd forint helyett az idén 156 milliárdnál járnak. Az eljárások összértéke minden adó- és járuléknem esetében nőtt, különösen a magán-nyugdíjpénztári és illetékbehajtások lódultak meg.

Az APEH megállapította: az ellenőrzött vállalkozások ötödénél nincsenek meg a tevékenység végzéséhez szükséges tárgyi vagy személyi feltételek, ezek működése fokozott figyelmet igényel. A vizsgált adózók több mint tíz százaléka mulasztási bírságot kapott, értesült a Világgazdaság.

Az egyik legsúlyosabb mulasztásra egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégnél bukkantak a revizorok. A vállalkozás teljesen szabálytalanul alkalmazott 15 főt, és az ellenőrzésig képződött bevételeket és költségeket egyáltalán nem könyvelte el.


Kevesebb a hibás bevallásJóval alacsonyabb a hibás járulékbevallások aránya az idén, mint korábban. A 2,726 millió 0808-as számú, az APEH-hez augusztus 7-ig befutott bevallás közül csak 19 ezerben találtak kifogásolnivalót a revizorok.

Világgazdaság
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek