Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Lépj egyet előre program: 9.500 támogatott

images

images

Az első szakasz keretében 2006 februárja és 2007 vége között 15.661, döntő részben szakképzetlen személy jutott hozzá ingyenesen az adott régió munkaerőpiacán leginkább keresett szakmákhoz. Az első szakaszhoz 4,8 milliárd forintot használtak fel, az újabb szakaszra a következő két évben 10,6 milliárd forintot fordíthatnak.

A terv, hogy körülbelül 22 ezer, főként ugyancsak szakképzetlen álláskereső és munkavállaló szerezzen a jobb elhelyezkedés érdekében szakképzettséget. A program mindkét szakaszának finanszírozásában szerepet vállalt az Európai Unió.
A jelenlegi második szakasz külön is ösztönzi a csak nyolc általános iskolai végzettséggel, vagy azzal sem rendelkezőket a szakmai vagy felzárkóztató képzésekben való részvételre. Az ilyen képzettségi szintnél a jelentkezők minden 150 órányi tanfolyami idő után a minimálbér nagyságú ösztöndíjban részesülhetnek. Azok, akik az alapfokú iskolánál magasabb végzettséggel rendelkeznek, csak a tanfolyamok végén, sikeres vizsga esetén jogosultak erre az ösztöndíjra.
A második szakaszban olyan szakképzettséggel már rendelkezők is jelentkezhetnek, akiknek a szakmája elavult, és piacképesebb szakmát szeretnének elsajátítani. Felsőfokú végzettségűek képzését viszont a program nem támogatja.

A második szakaszban az elsőhöz hasonlóan olyan szakképzéseket támogatnak, amelyekre az adott régióban a legnagyobb a munkáltatói igény. Az egyes területeken eltérő a munkaerőpiac szakmai igénye, a képzéseknek ehhez kell igazodniuk.

Gondot jelent, hogy a tanulni vágyók nem mindig veszik figyelembe az adott térség munkaerőigényét, és néhány szakmára koncentrálódik a jelentkezők nagy része. Ezért például átmenetileg már most leállították néhány szakmában a további jelentkezéseket, mert betelt az előirányzott keret. Az eddigi jelentkezések elbírálása után derül ki, hogy marad-e még szabad keret ezekre a szakmákra. Az építőipari szakmákra annak ellenére, hogy nagy a munkáltatói kereslet, kevés a jelentkező.

A képzésekre a tanfolyamokat szervező képző intézményeknél lehet jelentkezni, a jelentkezéseket ezek az intézmények továbbítják a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalhoz. A program tanfolyamai azért is sikeresebbek a többi képzésnél, mert egyrészt a jelentkezés nem követel bonyolult adminisztrációt, másrészt a szervezők az átlagosnál jobban igazodnak a résztvevők időbeosztási és egyéb egyéni igényeihez. A képzésekről információk szerezhetők a helyi munkaügyi kirendeltségeken is.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter