Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

LIGA: a kormány nem hajlandó tárgyalni a május 8-i sztrájkról

A LIGA Szakszervezetek állítása szerint bár többször kérte a kormányt, hogy egyeztessenek a május 8-ára meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban, a kabinet azóta sem hajlandó tárgyalni.

A LIGA Szakszervezet kedden az MTI-hez is eljuttatta a miniszterelnöknek címzett levelét, amelyben arra szólítja fel Bajnai Gordont, jelölje ki a kormány sztrájk előtti egyeztető tárgyalásban résztvevő képviselőjét a törvényi előírásokat betartva.

A levél jelzi, hogy a LIGA azt a tájékoztatást kapta, miszerint követeléseikről még a tervezett sztrájk bejelentésének napján, április 24-én a kormány megkezdte a tárgyalást az Országos Érdekegyeztető Tanács keretében. A levélben rámutatnak, hogy a sztrájktörvény értelmében a sztrájkot hirdető szervezettel, így a LIGA Szakszervezetekkel kell az egyeztetést lefolytatni. Ezért felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben a sztrájkot megelőző egyeztető tárgyalásokat a kormány az OÉT keretében kívánja lefolytatni, jogszabálysértést követ el. Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint "a kormány ezzel nemcsak szimbolikusan üzen a szakszervezeteknek és a munkavállalóknak, hogy mi várható társadalmi egyeztetés címén tőle, hanem súlyosan megsérti a sztrájktörvényt is".

A LIGA Szakszervezetek ezért kéri a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul jelölje ki a kormány részéről a tárgyalófelet, hogy az ország nyugalma érdekében esélyt adjon a sztrájkok elkerülésére. A LIGA Szakszervezetek egyúttal felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy passzivitásával nem teszi lehetetlenné a sztrájk megkezdését, pusztán ront a társadalmi helyzeten, ami bizalomépítő kormányként nem elfogadható magatartás - áll az érdekvédelmi szervezet közleményében.

A LIGA május 8-ára általános, országos, ágazatokra kiterjedő sztrájkot hirdetett a múlt héten pénteken. Döntését a szövetség azzal indokolta, hogy a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésen a miniszterelnök által ismertetett program a legutóbbi szakszervezeti demonstráció ellenére semmit sem változott.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter