Megjelent: 10 éve

Liga: itthon kellene tartani az orvosokat, de nem így

A Liga Szakszervezetek szerint a fiatal orvosokat nem erőszakkal, hanem az érdekeltségi viszonyok átalakításával, a kecsegtető életpályamodell kidolgozásával lehet csak itthon tartani.

A LIGA Szakszervezetek a közfinanszírozott közszolgáltatások aggasztó magyarországi helyzete iránt érzett aggodalmát több ízben is kifejezte, felszólítva a döntéshozókat az egészségügy, az oktatás, a közösségi közlekedés égető problémáinak mielőbbi rendezésére.

Tekintettel arra a tényre, hogy a LIGA Szakszervezetek tagjai között tudja Magyarország két legnagyobb egészségügyi szakszervezetét - az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét és a Magyar Orvosok Szövetségét -, valamint felelősen kívánja képviselni tagjai egészségügyi ellátáshoz való jogait, fokozott figyelemmel követte azt a konfliktust, mely a kormányzat valamint a pályakezdő orvosok között alakult ki.

Az érdekvédők úgy látják, a konfliktus oda vezethet, hogy a végzős orvostanhallgatók nem helyezkednek el magyarországi egészségügyi intézményekben, szándékaik szerint külföldön fogják kamatoztatni tudásukat.

A Liga által vitatott kormányrendelet szerint a Magyarországi viszonylatban is megalázóan alacsony bérezés mellett, négy évig kötelesek helyhez kötötten dolgozni, megfosztva a minden munkavállalót megillető szabad munkahelyválasztás lehetőségétől.

A szakszervezetek azt tartják kívánatosnak, hogy az adófizetők pénzén tudást és diplomát szerző fiatal szakemberek Magyarországon maradjanak, itt legyenek képesek boldogulni. Ezt azonban nem erőszakkal, hanem az érdekeltségi viszonyok átalakításával, a fiatal diplomásokat kecsegtető életpályamodell kidolgozásával lehet csak elérni.

A Liga mindezek miatt felszólítja a kormányzatot a fenti konfliktus tárgyalásos rendezésére, a fiatal orvosok által leginkább sérelmezett intézkedések felülvizsgálatára, a konfliktus mindenki számára elfogadható rendezésére, áll a LIGA Szakszervezetek sajtóközleményében.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter