Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

LMP: a legyengített munkavállalói jogokat sem tartja be a kormány

Szél Bernadett (LMP) hétfőn arról beszélt az Országgyűlésben, hogy a legyengített munkavállalói jogokat sem tartja be a kormány, a betartására hívatott intézményrendszert pedig szétverték. Czomba Sándor szakállamtitkár szerint szó sincs arról, hogy a munkavédelmi tevékenységet ne kezelnék megfelelő szinten.

Szél Bernadett (LMP) szerint a legyengített munkavállalói jogokat sem tartja be a kormány, a betartására hívatott intézményrendszert pedig szétverték. 2014-ben az ellenőrzések során a munkáltatók háromnegyedénél találtak jogsértést. Húszezer baleset történt, ami 30 százalékkal haladja meg az előző évit, eközben az ellenőrzések száma csökkent - sorolta.

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerint szó sincs arról, hogy a munkavédelmi tevékenységet ne kezelnék megfelelő szinten. Közvetlenül a tárcához tartozik a terület, magasabb szintre került az irányítás. A halálos munkabalesetek száma 2013-ban 75, tavaly 78 volt. Ezzel szemben 2005-ben 125, 2006-ban 123, 2007-ben pedig 118. Az elmúlt négy évben 400 ezerrel dolgoztak többen a mezőgazdaságban és az építőiparban, amelyek munkavédelmi szempontból különösen veszélyeztettek. A hatékonyságot ugyanakkor erősíteni kell, elsősorban nem országos, hanem megyei szinten kell a helyzetet átgondolni.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter