Megjelent: 9 éve

Magánnyugdíjpénztár: kitart-e a járadék a pénztártag haláláig?

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a magánnyugdíjpénztárak nem képesek a nyugdíjaskori járadék kifizetésére - írja a Magyar Nemzet. A Világgazdaság szerint viszont az alacsony díjterhelés miatt megéri az önkéntes nyugdíjpénztárakat választani hosszú távú megtakarításra.

Az ombudsman csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: saját hatáskörben vizsgálta a pénzügyi jogi problémákat, amelyeket felerősített a gazdasági válság. Az adóhatóság mellett a magánnyugdíjpénztárakat is vizsgálta, és megállapította, hogy ezek a nonprofit szervezetek profitorientált tevékenységet végeznek.

A befizetett pénzből és annak hozamából kalkulált járadék nem biztos, hogy kitart a pénztártag haláláig. Ha előbb fogy el, akkor - a pénztár nonprofit jellege miatt - nincs saját tőkéje, amiből tovább fizethetné a járadékot.

Megéri az öngondoskodás

A Világgazdaság hasonló témájú cikke szerint viszont megéri a magánkasszákba fektetni, mert olcsón működnek, és adókedvezmény is jár a befizetésekre.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormányzati tervek felértékelhetik az öngondoskodás egyéb formáit, köztük az önkéntes nyugdíjpénztárakat. Ezek az intézmények több előnnyel is járhatnak az ügyfelek számára. Egyrészt kedvezményes munkáltatói terhek mellett cafeteria keretében is kaphatja a munkavállaló ezt a juttatást, másrészt maga is igénybe vehet rá adókedvezményt.

Az alacsony díjterhelés miatt is megérheti az önkéntes nyugdíjpénztárakat választani hosszú távú megtakarításra. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint ezeknél az intézményeknél a vagyonarányos költségek az egy százalékot sem érik el, ez nagyon jutányosnak számít a unit-linked életbiztosítások teljes költségmutatójával vagy a befektetési alapok egy részének a költségeivel összevetve. A hozamok alapján sem lehet igazán panasz az önkéntes nyugdíjpénztárakra, tavaly a 63 hazai piaci szereplő átlagosan 16,76 százalékos hozamot ért el.

Magyar Nemzet/Világgazdaság


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter