Megjelent: 11 éve

Magánóvoda: divat vagy szükséglet?

Az államilag fenntartott intézmények férőhelyei korlátozottak, így sok szülő kénytelen magánóvodába járatni csemetéjüket. Míg mások csak a divat kedvéért választják ezt az utat, hiszen a gyerekek itt nyelv-, és balettórákon vehetnek részt, de lovagolni is megtanulhatnak. Igaz, van, ahol ez havi 74 ezer forintba kerül - a különórák és az étkezés nélkül.

images

Az itthon működő magánóvodákban a szülők által kifizetett tandíjért hagyományostól eltérő oktatás, nyelvtanfolyamokon és balett órákon való részvétel tartozik bele. Ezeknek az intézményeknek a szerepe tehát már korántsem egyenlő puszta felügyelettel, hiszen a különböző kognitív irányú képességfejlesztésektől kezdve a sporttevékenységekig minden elérhető már az óvodákban.

Az már más kérdés, hogy szükséges-e három éves korban ennyi különórára, két-három nyelvórára vagy, hogy meg kell-e tanulniuk már az iskola előtt írni-olvasni.

A magánóvodákba azonban a gyerekek akár már másfél évesen is járhatnak. Ugyanakkor a legtöbb helyen felügyeletet csak öt-fél hatig vállalnak, ami nem segíti a dolgozó szülőket.

Természetesen ez is csupán pénz kérdése, hiszen találni olyan intézményt is, ahol felkészülve a folyton dolgozó szülőkre, gyermek-felügyeleti díj ellenében tovább is vigyáznak a csemetékre, általában alacsonyabb óradíjért, mint amennyit egy bébiszitter elkér.

Az is a magánóvodák mellett szól, hogy az év közbeni csatlakozás alapvetően nem jelent akadályt, - szembeni az állami intézményekkel - csak győzzön időben feliratkozni az ember a várólistákra.

A kispesti óvodában fél nyolctól fél hatig vállalják a gyerekek felügyeletét heti öt napon, havi ötven ezer forintért, amiben a napi négyszeri étkezés, és a különórák is beleértendők. Utóbbi heti két angol foglalkozást, egy úszásoktatást, zene- és néptánc oktatást is magában foglal.

A speciális montessori pedagógiát alkalmazó 11. kerületi óvoda már jóval borsosabb árért cserébe vállaja a felügyeletet 7-17 óra között. Az óvoda térítési díja egyébként havonta 74 ezer forint, ami azonban nem tartalmazza sem az étkezést, sem a különórák (úszás, zenei foglalkozások, színház- és múzeumlátogatások) díját. Ezen felül még kéthavi díjat foglalóként is ki kell fizetni, amit akkor kap csak vissza a szülő, ha két hónappal előre tájékoztatja az ovit a gyerek kivételéről.

A feltételek könnyítésével, illetve az állami támogatások növelésével segíteni lehet a családi napköziken, ami az óvodai kérdést is megoldaná, hiszen ezen intézmények húszhetestől tizennégy éves korig fogadhatnak gyermekeket.

InfoRádió/Portfolio
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hitler-mémes videó miatt rúgták ki a dolgozót, de vissza kellett venniük

A BP alkalmazottja Hitler-mémes videóval parodizálta ki a cégnél zajló bértárgyalásokat. A bíróság végül neki adott igazat. Teljes cikk

Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk