Megjelent: 2 éve

Magyar munkavállalók tüntettek igazságos bérezésért Münchenben

Figyelmeztető demonstrációt tartottak a német Ver.di. és az IG-BCE valamint a VDSZ szervezésében a müncheni HKW erőmű előtt - közölte a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ).

Mintegy 60 fős demonstráció volt a német HKW Süd hőerőmű előtt, amelyet a német szakszevezetek és a VDSZ közösen szervezett. A tiltakozáson a magyar résztvevők mellett a lengyel, horvát Fieldcore dolgozói is résztvettek.

A GE Fieldcore megbízást kapott a müncheni önkormányzat tulajdonában lévő HKW Süd erőmű karbantartására, amelyet magyarországi dolgozók látnak el. A Fieldcore a világ egyik legnagyobb  erőműkarbantartó cége, amely kiváló magyar szakemberekkel rendelkezik.

Miközben a vállalat Amerikában magas fizetést biztosít a szakképzett technikusoknak, de az alacsonyan képzett karbantartóknak is legalább 20 USD/óra munkabérük, a glasgowi Fielcorenál pedig 20-22 USD, eközben a magyar dolgozók Németországban 9,6 EUR-ért dolgoznak óránként.

Ez az összeg kevesebb az erőműben dolgozó takarítókénál.

A Fieldcore vezetősége megoldás helyett inkább a demonstráción való részvétel ellen foglalt állást, ezért tüntettek a müncheni erőműben dolgozó magyar és német munkavállalók - írja a VDSZ weboldala.

Székely Tamás, a szervezet elnöke elmondta, hogy nem ez az első eset, hogy magyar dolgozók látnak el fontos szakmai feladatokat, de a munkáltatók országonként változóan használják ki a jelenlegi szabályozást. A GE Fieldcore kihasználja a jogszabályokat és a nyereség érdekében alacsony bérű dolgozókat alkalmaz. A demonstrációval erre akarták felhívni a figyelmet. 

Amennyiben nem lesz záros határidőn belül érdemi megoldás, folytatjuk az akciókat - tette hozzá az elnök
 

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Csehországban nőtt a bruttó kereset és csökkent a reálbér

A legmagasabb havi átlagkeresetet a fővárosban jegyzik. Teljes cikk

Rekordalacsony munkanélküliséget mértek az euróövezetben

A 6,5 százalékos euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta. Teljes cikk

Csehországban bezzeg emelik a tanárok fizetését, nem is kicsit

A cseh parlament megszavazta, hogy a tanárok fizetése az átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedjen. Teljes cikk