Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Május elseje: a válság az ünnepre is rányomta a bélyegét

Rányomta a bélyegét május elsejei ünnepre a gazdasági világválság szerte Európában, a kontinens nagyvárosaiban néhol rendbontások is kísérték a felvonulásokat.

A gazdasági válság miatt Oroszországban, a tízezrek előtt elhangzott május elsejei ünnepi beszédekben a szokásosnál élesebb hangot ütöttek meg a szónokok, a beszédek részben az ellenzék és a nacionalista szervezetek állásfoglalásaival csengtek egybe. Moszkvában több helyen előállítottak személyeket, így a duma (képviselőház) épülete előtt, illetve Marx Károly szobránál a Vörös Ifjúság Élcsapata elnevezésű szervezet aktivistái közül 200 főt vittek be a rendőrségre a közrend zavarása címén. Szentpéterváron mintegy 100 antifasisztát, anarchistát és nacionalistát állítottak elő, s hasonlók történtek több vidéki nagyvárosban is - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.

Franciaországban tízezrek csatlakoztak a május elsejei felvonulásokhoz, hogy tiltakozzanak Nicolas Sarkozy elnök válságkezelő lépései ellen. Az ellenzéki szocialista párt (PS) 2002 óta először szólította fel tagjait, hogy vegyenek részt a demonstrációkon, s egységes fellépést igyekeztek mutatni az országszerte közel háromszáz megmozdulást szervező francia szakszervezetek is.

A gazdasági válság következményeinek enyhítésével kapcsolatos követelések álltak a május elsejei németországi megmozdulások középpontjában is. A szakszervezetek, illetve a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) által rendezett nagygyűléseken - az ország különböző városaiban - több tízezren vettek részt. A szakszervezetek központi rendezvényén, Brémában Michael Sommer, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) vezetője mindenekelőtt a munkahelyek védelmére szólította fel a kormányt, s az eddiginél hatékonyabb intézkedéseket követelt a válság elhárítására. Berlinben és Hamburgban már az ünnep előestéjén erőszakos cselekményekre került sor rendőrök és randalírozók között - írta Pietsch Lajos, az MTI tudósítója.

Az Európai Unióhoz történt csatlakozás 5. évfordulója jegyében zajlottak le a május elsejei ünnepségek Szlovákiában. "Minden érték alapja a múltban és a jelenben is a munka" - jelentette ki Robert Fico kormányfő az észak-szlovákiai Liptószentmiklóson. Több helyen - Vágsellyén, Tátralomnicon - a szocialista május elsejéket kifigurázó felvonulásokat, nagygyűléseket tartottak - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

Könnygázt vetettek be Athénban a görög rendőrök rendbontók ellen a május elsején rendezett felvonulás után. Athén központjában mintegy hatezren vettek részt a legnagyobb szakszervezet által szervezett békés felvonuláson. A felvonulás után egy közel háromszáz fős csoport verődött össze az athéni műszaki főiskolánál. A magukat anarchistáknak tartó tüntetők bankfiókokat és közlekedésbiztonsági kamerákat rongáltak, illetve felgyújtottak legkevesebb egy gépkocsit.

Több százan csaptak össze a rendőrökkel pénteken Isztambul központjában, amikor a szakszervezetek tagjai május elseje megünneplésére gyülekeztek, tizenegy rendőr megsérült. A hatóságok egyebek között vízágyúkkal igyekeztek feloszlatni a megmozdulást, amelynek résztvevői kövekkel dobálták meg a rendőröket. A CNN Turk hírtelevízió beszámolója szerint több embert őrizetbe vettek.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter