Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Már hívhatja a zöldszámot, ha csökkent a fizetése

A Rogán Antal vezette, a Fidesz és a KDNP frakciók által február 16-án létrehozott bér- és adómonitoring bizottság azt vizsgálja, hogy a köz- és a magánszférában teljesültek-e az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén született bérmegállapodások. A bizottság hétfőtől ingyenes zöldszámot működtet (06-80-205-204), amelyen anonim bejelentéseket vár.

Rogán Antal (Fidesz), az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta: a monitoring bizottság adatokat próbál összegyűjteni azért, hogy világos képet kapjon, az ország mely területén, milyen típusú cégeknél történt meg, vagy nem a bérkiegészítés január 1-jétől.

Hozzátetette: a bizottság a következő egy hétben hivatalos adatokat is begyűjt egyebek mellett az adóhivataltól. Rogán Antal közölte: az általa vezetett testület egy hónapon belül tesz jelentést a kormánynak, ebben leírja a helyzetet és ajánlást, javaslatokat fogalmaz meg arról, hogy milyen eszközökkel lehet az alacsony és középkeresetű munkavállalók helyzetét kezelni.

Leszögezte: nem kikényszerítő, hanem ösztönző eszközökben gondolkoznak. Példaként azt említette, hogy kormány azzal is ösztönözheti a cégeket a bérkompenzáció kifizetésére, ha minden állami pályázat, kedvezmény elbírálásánál figyelembe veszi, a vállalat teljesítette-e az OÉT ajánlásának megfelelő bérkompenzációt.

A kormánypárti politikus úgy vélekedett: a bérkompenzációt nem a cégek akarata ellenére szeretnék elérni, hiszen azok túlnyomó többsége tervezett béremelést, legfeljebb azt megpróbálta elhalasztani az év második felére, a valós gazdasági helyzet megismerése utánra.

A kormányoldal azt szeretne elérni, hogy a cégek üljenek le a munkavállalókkal, és állapodjanak meg a pontos feltételekről, ütemezéséről, és az esetleges visszamenőleges kompenzációról - fejtette ki a gazdasági bizottság elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzati lépés eredményezhet-e a cégeknél elbocsátásokat, azt válaszolta: 140 milliárd forint marad idén a vállalkozásoknál a társasági adó csökkentése miatt, van forrás az emelésre.

A kormánynak azon kell dolgoznia, hogy elérje, minél szélesebb körben érvényesüljön a bérkompenzáció - közölte Rogán Antal, aki biztos abban, hogy a fél év végre ezt el is tudják érni.

Első helyen a közszféra

A képviselő elmondta még, első helyen a közszférát és az ahhoz tartozó állami vállalatokat vizsgálják meg, de - mint fogalmazott - szeretnének "körülnézni az önkormányzatok környékén is", majd következik a magánszféra.

A Fidesz-KDNP bér- és adómonitoring bizottságának tagja Pálffy István, Balla Mihály, Koszorús László, Ágh Péter és Kara Ákos.


  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter