Megjelent: 9 éve

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka

Tavaly év végére mindössze 310 milliárd forint maradt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban némi eszközátadás és adósságtörlesztés után.

Csütörtökön délután frissítette december végi adatokkal az Államadósság Kezelő Központ a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap összetételére és értékére vonatkozó statisztikáját. Korábban már mi is végeztünk becsléseket arra vonatkozóan, hogy ha a részvények jelentős átértékelődése nem következik be, akkor a decemberi 71 milliárd forintos IMF-nek utalt törlesztőrészlet után megközelítőleg 430 milliárd forint lehetett az alap év végi értéke.

A közölt adat azonban ennél jóval nagyobb csökkentés mutat, hiszen a megmaradt nyugdíjvagyon értéke 309,8 milliárd forint volt a novemberi 501 milliárd után.

Ez a már említett IMF felé történt törlesztés mellett annak is köszönhető, hogy az ÁKK térítésmentesen összesen 132,6 milliárd forintnyi eszközt adott át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. 111,8 milliárd forintnyi forintban denominált részvényt, 10,5 milliárdnyi vállalati kötvényt, illetve a devizaeszközökön belül 10,2 milliárd forintnyi jelzáloglevelet és vállalati kötvényt. Minderre azért volt lehetősége az ÁKK-nak, mert tavaly szeptemberben az Országgyűlés elfogadta Lázár János módosító törvényjavaslatát, mely ezt a lépést lehetővé tenné. Ennek értelmében az MNV Zrt. értékesítené a megmaradt nyugdíjvagyont, ám a befolyt összeget csak az államadósság csökkentésére lehet majd fordítani.

Harmadára csökkent a forinteszköz, változatlan a deviza

Az alapon belül, ha a forinteszközöket nézzük, akkor kiderül, hogy az átadást követően már csak 21,6 milliárd forint értékű részvény maradt itt a nyugdíjvagyonból, a jelzáloglevelek és vállalati kötvények pedig a novemberi 15 milliárd után már csak 5 milliárd forintos értéket képviselnek. Decemberre lényegében elapadtak a számlapénzek is, hiszen a novemberi 68,5 milliárd forint után mindössze 5,1 milliárdnyi maradt. Így összességében a forinteszközök állománya 292,8 milliárdról 103,3 milliárdra csökkent.

A devizaeszközökkel azonban más a helyzet a 10 milliárdos eszközátadás ellenére is, hiszen a decemberi gyengébb forintárfolyam kompenzálta a 10 milliárdos kivételt, és összességében 208-ról 206 milliárdra mérséklődött az eszközállomány.

Ezen belül a részvények árfolyamváltozása segítségével is 106-ról 107,3 milliárd forintra emelkedett az érték, míg a befektetési jegyek és ETF-ek értéke 84,6 milliárd forint volt a novemberi 78,4 milliárd után. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények értéke pedig 12,8 milliárd forint volt.

Pár hete az mfor.hu megpróbálta megbecsülni, hogy a kormány a nyudíjvagyon 2011-es bevonása óta mekkora árfolyamveszteséget szenvedhetett el. Akkor, a december végi állomány becslésével 280 milliárd forintot kaptunk. A friss adat ismeretében viszont megállapíthatjuk, hogy nagyon közel jártunk az igazsághoz, hiszen a 309,8 milliárdos hó végi eszközértékkel és a 132,6 milliárd forintos MNV-nek adott értékkel együtt 268,8 milliárd forintos átértékelődésből eredő veszteséget könyvelhetett el a kormány a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap esetében.

Az eltérés a mostani és a korábban számolt adat között annak is köszönhető, hogy a gyengébb forint miatt a devizaeszközök felértékelődtek decemberben, így csökkent a veszteség mértéke is.
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A fideszes képviselők be se mentek a parlamentbe újratárgyalni a katatörvényt

Határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelynek célja az volt, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépés... Teljes cikk

24 éves csúcson az infláció

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27... Teljes cikk

Rendkívüli ülést tart a parlament a kata-törvény miatt

Az ellenzéki pártok célja, hogy még hatályba lépése előtt töröljék a kata-törvényt. Teljes cikk

Facebook