Megjelent: 9 éve

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka

Tavaly év végére mindössze 310 milliárd forint maradt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban némi eszközátadás és adósságtörlesztés után.

Csütörtökön délután frissítette december végi adatokkal az Államadósság Kezelő Központ a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap összetételére és értékére vonatkozó statisztikáját. Korábban már mi is végeztünk becsléseket arra vonatkozóan, hogy ha a részvények jelentős átértékelődése nem következik be, akkor a decemberi 71 milliárd forintos IMF-nek utalt törlesztőrészlet után megközelítőleg 430 milliárd forint lehetett az alap év végi értéke.

A közölt adat azonban ennél jóval nagyobb csökkentés mutat, hiszen a megmaradt nyugdíjvagyon értéke 309,8 milliárd forint volt a novemberi 501 milliárd után.

Ez a már említett IMF felé történt törlesztés mellett annak is köszönhető, hogy az ÁKK térítésmentesen összesen 132,6 milliárd forintnyi eszközt adott át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. 111,8 milliárd forintnyi forintban denominált részvényt, 10,5 milliárdnyi vállalati kötvényt, illetve a devizaeszközökön belül 10,2 milliárd forintnyi jelzáloglevelet és vállalati kötvényt. Minderre azért volt lehetősége az ÁKK-nak, mert tavaly szeptemberben az Országgyűlés elfogadta Lázár János módosító törvényjavaslatát, mely ezt a lépést lehetővé tenné. Ennek értelmében az MNV Zrt. értékesítené a megmaradt nyugdíjvagyont, ám a befolyt összeget csak az államadósság csökkentésére lehet majd fordítani.

Harmadára csökkent a forinteszköz, változatlan a deviza

Az alapon belül, ha a forinteszközöket nézzük, akkor kiderül, hogy az átadást követően már csak 21,6 milliárd forint értékű részvény maradt itt a nyugdíjvagyonból, a jelzáloglevelek és vállalati kötvények pedig a novemberi 15 milliárd után már csak 5 milliárd forintos értéket képviselnek. Decemberre lényegében elapadtak a számlapénzek is, hiszen a novemberi 68,5 milliárd forint után mindössze 5,1 milliárdnyi maradt. Így összességében a forinteszközök állománya 292,8 milliárdról 103,3 milliárdra csökkent.

A devizaeszközökkel azonban más a helyzet a 10 milliárdos eszközátadás ellenére is, hiszen a decemberi gyengébb forintárfolyam kompenzálta a 10 milliárdos kivételt, és összességében 208-ról 206 milliárdra mérséklődött az eszközállomány.

Ezen belül a részvények árfolyamváltozása segítségével is 106-ról 107,3 milliárd forintra emelkedett az érték, míg a befektetési jegyek és ETF-ek értéke 84,6 milliárd forint volt a novemberi 78,4 milliárd után. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények értéke pedig 12,8 milliárd forint volt.

Pár hete az mfor.hu megpróbálta megbecsülni, hogy a kormány a nyudíjvagyon 2011-es bevonása óta mekkora árfolyamveszteséget szenvedhetett el. Akkor, a december végi állomány becslésével 280 milliárd forintot kaptunk. A friss adat ismeretében viszont megállapíthatjuk, hogy nagyon közel jártunk az igazsághoz, hiszen a 309,8 milliárdos hó végi eszközértékkel és a 132,6 milliárd forintos MNV-nek adott értékkel együtt 268,8 milliárd forintos átértékelődésből eredő veszteséget könyvelhetett el a kormány a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap esetében.

Az eltérés a mostani és a korábban számolt adat között annak is köszönhető, hogy a gyengébb forint miatt a devizaeszközök felértékelődtek decemberben, így csökkent a veszteség mértéke is.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, a flow elmélet atyja

Nyolcvanhét éves korában, szerdán elhunyt Csíkszentmihályi Mihály magyar-amerikai Széchenyi-díjas és Prima Primissima díjas pszichológus, az MTA... Teljes cikk

Putyin egyhetes munkaszünetet rendelt el, akkora a járvány Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a Covid-19-járványhelyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet... Teljes cikk

Kocsmarazziába kezdett a NAV

A NAV ellenőrei többek között azt is vizsgálják, hogy a vállalkozók bejelentették-e alkalmazottaikat. Teljes cikk