Megjelent: 10 éve

Mássága miatt veszítette el állását egy ceglédi tanár

Először mondta ki magyar bíróság, hogy valakit szexuális orientációja miatt diszkrimináltak munkahelyén, és emiatt vesztette el állását - értesült a Népszava.

A Kúria tegnapi döntése szerint egy ceglédi szakközépiskolai tanár bizonyíthatóan hátrányos megkülönböztetést szenvedett és munkáltatója nem tett semmit annak érdekében, hogy a tanulók részéről felé irányuló folyamatos sértegetésnek elejét vegye. A tanárral 2005-ben jogellenesen köttettek határozott idejű munkaszerződést 2007-es határidővel, amelynek lejártát az iskola igazgatója önkényesen 2006-ra módosította, majd megszüntette a munkaviszonyt.

Az első és másodfokon eljáró bíróság nem adott helyt a tanár nem vagyoni kártérítéssel kapcsolatos követelésének, ezért a felperes elsődleges és másodlagos felülvizsgálati kérelmére a Kúria a Pest Megyei Munkaügyi Bíróságot új tárgyalásra és újabb határozat meghozatalára utasította.

Az elsőfokú döntést hozó bíró indoklása szerint a nem vagyoni kártérítéshez nem elég a személyiségi jogok sérülése, ahhoz alkotmányos alapjogok sérülése szükséges. Ez azonban a homoszexualitását vállaló tanár szerint ellentmond az Alkotmánybíróság egyik 1992-es határozatának, ezért a Kúria döntése miatt a strassbourgi emberi jogi bírósághoz, valamint az Alkotmánybírósághoz fordul.

Népszava
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter