Megjelent: 13 éve

Még az idén is szerezhető új állás

Ugyan már csak egy hónap van hátra az évből, most is érdemes elindítani a pályázást. Vannak olyan pozíciók amelyeket két-három hét alatt töltenek be, mérnöki állásoknál pedig év végén gyorsabb a kiválasztás, így új munkahelyen lehet az új évet kezdeni - tudta meg a jobpilot.hu fejvadászoktól.

Az önéletrajz elkészítése és elküldése egy óra, egy átlagos állásinterjú hossza sem több egy óránál, ám egy új állás megszerzése több hétbe, vagy több hónapba is beletelik. A cégek HR-osztályai lassabban dolgoznak, mint ahogyan szeretnénk. Igaz a hosszabb álláskeresésről a pályázó is tehet, ha túlzott a bérigénye vagy sokáig válogat az állásajánlatok között.

Vannak szakmák, ahol gyorsabban, máshol lassabban sikerül az új munkahely megszerzése. Az átlagosnál könnyebb helyzetben vannak az informatikusok. "Keresettnek számítanak a piacon, álláskeresési idejük a pályázás kezdetétől számítva átlagosan egy-másfél hónap. Volt olyan jelölt, aki gyakorlatilag egy nap alatt állásra talált. A dolgozóról megtudták, hogy felmondott munkahelyén, és másnap már meg is keresték egy szerződéssel" - mesélte Lenkey Linda, az IT Jobs tanácsadója.

Persze a legtöbbször nem megy ennyire gyorsan az állásszerzés. "Bizonyos multinacionális vállalatoknál például öt fordulós a kiválasztás, vagyis három-négy hónap is eltelik, míg új munkahelyén elkezdhet dolgozni a jelölt" - árnyalta a képet a tanácsadó.

"Az általános tapasztalat az, hogy a pályakezdők némi gyakorlattal és angoltudással egy hónap alatt, a tapasztalt programozók három-négy hét alatt helyezkedhetnek el. Ugyanez a helyzet az ERP, SAP tanácsadókkal. Nehezebb helyzetben azok a "nemdiplomás" szakemberek vannak, akik autodidakta módon tanulták ki a szakmát. Esetükben a bérigény miatt húzódhat el a keresés. Hiába kérnek ugyanis diplomásoknak járó bért, a nemzetközi cégek zöme ezt szabályzata miatt nem adhatja meg nekik. Az RPG programozóknak szintén gyakran kell hosszú időt várni a megfelelő ajánlatra" - avatott be Lenkey Linda.

Mérnökök: karácsony előtt pörög fel a toborzás

Sokan úgy vélik, hogy a karácsony előtti időszakban már felesleges belekezdeni az álláskeresésbe. Ez azonban hibás elképzelés, különösen a mérnökök esetében. "A munkát keresőknek az év utolsó heteiben érdemes pályázni. Ilyenkor a munkáltatók még az év vége előtt le akarják zárni a nyitott pozíciókat, ezért felgyorsul a kiválasztás, lerövidül a döntési szakasz" - tájékoztatott Pálné Mező Eszter, a T-HR Kft ügyvezetője.

A minőségügyi mérnökök, a gyártástámogató mérnökök a legkeresettebbek, emellett a gyártó cégek folyamatosan keresnek tapasztalattal rendelkező, jó kommunikációs készségű mérnököket projektvezetői munkakörbe. Az idegen nyelvet beszélő gépész- és villamosmérnökök szintén jó helyzetben vannak, álláskeresési idejük egy-két hónapra tehető. Egyébként jól megfigyelhető a kutatás-fejlesztés irányába való bővítés sok az olyan cég, ahová már kreatívabb, önállóbb, tervezői vénával megáldott mérnököket várnak.

Pénzügyesek, logisztikusok, adminisztratív dolgozók

A könyvelők és kontrollerek állásközvetítésével is foglalkozó ProfiPowertől megtudtuk a jelölteknek általában két héttől két hónapig tart az álláskeresés. Van olyan cég, ahol több körös a kiválasztás, így elhúzódhat a folyamat. Minél magasabb szintű a pozíció, annál több körre lehet számítani, mivel ilyenkor a menedzsment is részt vesz a kiválasztásban. Felsőbb szintű, senior pozícióknál ennek megfelelően akár fél évig is tarthat az állásszerzés.

Hasonlókról számolt be Komássy Zsófia, a Grafton személyzeti tanácsadó cégtől. Az angolul jól beszélő könyvelők igen kelendőek a piacon, számviteles tapasztalattal 1-3 hét alatt helyezkedhetnek el. Hasonlóan keresettek a folyékony nyelvtudással rendelkező asszisztensek, adminisztratív dolgozók. Multis tapasztalattal nekik átlagosan 2-3 hetet kell várniuk arra, hogy kapjanak egy ajánlatot. Ezután már csak a felmondási idejüktől függ, hogy ténylegesen mikor kezdenek el dolgozni új munkahelyükön. A logisztikusoknak egy kicsit hosszabbra nyúlik a keresés. Ők angol nyelvtudással és minimális szakmai tapasztalattal egy hónap alatt találhatnak állásra a piacon.

Oroszi Babett
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hitler-mémes videó miatt rúgták ki a dolgozót, de vissza kellett venniük

A BP alkalmazottja Hitler-mémes videóval parodizálta ki a cégnél zajló bértárgyalásokat. A bíróság végül neki adott igazat. Teljes cikk

Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk