Megjelent: 7 éve

Még kevesebb rokkant dolgozhat

Várhatóan idén sem töltik fel a létszámot a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására pályázati pénzt nyert vállalkozások, vagyis a támogatott munkahelyek egy része nem fog létrejönni - állítja a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke, Hegedűs Lajos.

Idén 30 ezer megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatását segíti a kormány 35 milliárd forinttal, melyet pályázati úton biztosít több mint 300 vállalkozás számára. Ebből tartós foglalkoztatásban 28 ezer rokkant, míg a rehabilitálhatónak minősített korábbi rokkantnyugdíjasok elhelyezkedését segítő tranzit foglalkoztatásban 2 410-en vesznek részt - írja a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján.

A Hegedűs Lajos szerint azért sem jöhet létre az összes munkahely, mert a kifejezetten fogyatékosok foglalkoztatására specializálódott cégek korábban a dolgozóik teljes bérköltségét megkaphatták pályázati úton, ez azonban most 75 százalékra csökkent.

A másik ok, hogy a pályázóktól elvárták, hogy megjelöljék, hány fogyatékos munkavállaló foglalkoztatását vállalják, ám azt nem közölték, mennyi forrást biztosítanak, így pedig nem tudnak tervezni. Továbbá mostantól a támogatás összege egységesen 1 millió 120 ezer forint, vagyis a 6 órás minimálbér járulékkal növelt összege, miközben korábban a bértámogatás figyelembe vette az adott munkavállaló végzettségéhez, képzettségéhez szükséges bért - mondta a MEOSZ elnöke.

A tranzit foglalkoztatás, vagyis a rehabilitálhatóak felvétele sem igazán éri meg a munkáltatóknak, mert arra a támogatás legfeljebb 3 évig jár évente csökkenő mértékben, a bér 100, 90, majd 80 százalékának megfelelő összegben.

Az egy főre jutó támogatási forrás csökkentése miatt elsősorban a súlyosan fogyatékosok foglalkoztatása válhat bizonytalanná.

Mindeközben a kormány bejelentette, hogy uniós pénzből csaknem 12 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatására, illetve az ENSZ is szorgalmazza, hogy Magyarország növelje a fogyatékos emberek foglalkoztatottságát.

Világgazdaság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MSZP: elszegényedés vár a nyugdíjba vonulókra

Az MSZP szerint a nyugdíjak emelésekor a bérek növekedését is figyelembe kéne vennie a kormánynak. Teljes cikk

Ezeken a helyeken tart ellenőrzést a NAV a következő napokban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogy hol fognak vizsgálódni az adóellenőrök augusztusban. Teljes cikk

320 ezres alapfizetéssel keres dolgozókat a BKV, végzettség sem kell

Ismét intenzív toborzási kampányba kezdett a BKV, utaskoordinátorokat keresnek - írja a Pénzcentrum. Teljes cikk