Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Még nehezebb lesz az apák dolga?

Az LMP úgy véli, hogy A munka törvénykönyvének (Mt). új koncepciója újabb csapás a családokra: a kormány nemcsak az anyák, hanem az apák számára is megnehezíti a szülői feladatok ellátását, illetve a munka és a családi élet összehangolását.

images

Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében leszögezi: szomorú, hogy a Fidesz családbarát politikája eddig csak a jómódú családokat segítette, és a nők munkaerő-piaci helyzetét tovább rontotta. Az apák szerepének erősítése is puszta ígéret maradt, sőt az új Mt. tervezete még inkább megnehezíti az apák dolgát - emelik ki.

A dokumentumban az LMP azt írja, ha bármikor elrendelhető a túlóra, tervezhetetlen lesz a legmindennapibb feladat is: elhozni az óvodából, iskolából a gyermeket; ha a munkavállaló csak öt nap szabadsággal rendelkezik szabadon, a közös családi nyaralás nagyon könnyen veszélybe kerülhet. Ha pedig a gyermekek után járó pótszabadságot is - külön nyilatkozat híján - az anya kapja, ez mind azt üzeni, hogy a gyermeknevelés az anya dolga.

Az LMP szerint megosztható gyessel és a most elvett öt nap helyett inkább több pótszabadsággal kellene ösztönözni az apák fokozottabb szerepvállalását.

Felidézik, hogy az Európai Bizottság tavaly elfogadott irányelve szerint a tagállamokban minden gyermek születése után az apáknak is kéthetes fizetett szabadság jár. Ez az apák és gyermekük kötődésének kialakulását segíti, ami egy életre meghatározza a szoros köteléket. Emellett a férfiak és nők egyenjogúságát is előmozdítja; bizonyított, hogy az apák fizetett "születési" szabadsága ösztönzi a gyerekvállalást és az anyák munkaerőpiacra való visszatérését egyaránt.

Az ellenzéki párt hangsúlyozza: remélhetőleg az Orbán-kormány, amely a családpolitikában tovább halad a rossz irányba, visszavonja az új Mt. tervezetét.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk