Megjelent: 11 éve

Még soha ennyi magyar nem ment csődbe

Alaposan felgyorsult a felszámolások számának növekedése az utolsó negyedévben, a válság tehát nem maradt meg a pénzügyi szféra keretei között, így egyre valószínűbb, hogy elhúzódó recesszióra kell számítani - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató cég jelentéséből, amely a december 31-ig közzétett cégadatok alapján készült.

images

Több mint 3400 cég ellen indult felszámolási eljárás 2008 utolsó negyedévében, és ez több szempontból is negatív rekordnak számít - olvasható az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben. "Magyarországon még soha nem számoltak föl ennyi céget - összesen 11 504-et - egy évben, és soha nem volt még olyan rossz negyedév, mint a tavalyi utolsó" - idézi a közlemény Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját. Az év egészében 17 százalékkal emelkedett a felszámolások száma 2007-hez képest, míg az utolsó negyedévben 32 százalékkal több cég jutott erre a sorsra, mint a megelőző év azonos időszakában.

Majd 2009-ben

Az igazgató szerint ezzel még nincs vége, 2009-ben jön a feketeleves, hiszen az adatok közzététele jellemzően 6 hetes csúszásban van az eljárások tényleges megindításához képest, vagyis az utolsó negyedév első fele még a "békeidők" adatait tükrözi. Szerinte a dominóeffektus még nem indult be, de a magyar vállalkozások alacsony jövedelmezősége miatt ez elkerülhetetlenül bekövetkezik. A kis- és közepes vállalkozások állandó likviditási problémákkal küszködnek, így egy partner bedőlése, egy megrendelés elmaradása súlyos problémákat okozhat. Ez a helyzet fölértékeli az információt és a jólértesültséget, hiszen minden üzlet megkötése előtt tájékozódni kell a partner helyzetéről.

Nem sokkal jobb a helyzet a végelszámolások számát tekintve sem. Az utolsó negyedév itt is negatív rekordot hozott ugyan, de a gyorsulás nem olyan számottevő, mint a felszámolások esetében. A 9715 tavaly indított végelszámolásból 2624 jutott az utolsó negyedévre, vagyis az egész évre jutó eljárások 27 százaléka terhelte az utolsó három hónapot. Rosszabb a kép, ha a negyedik negyedévi felszámolásokat 2007 utolsó negyedévéhez hasonlítjuk, így ugyanis a növekedés mértéke már 11 százalék. "A végelszámolások számának növekedését korábban nem soroltuk a feltétlenül negatív tartalmú statisztikai adatok közé, de a gyorsuló növekedés nem tulajdonítható egy egészséges konszolidáció részének, netán a kényszervállalkozások bezárásának." - véli az Opten stratégiai igazgatója. Szerinte az egészséges piactisztulás és a gazdasági problémák együttesen idézték elő a végelszámolások megugrását.

Új cég a tartozások eltüntetésére

Alaposabb vizsgálatot igényel, de feltehetően nem jó jel, hogy 2008-ban több cég alakult Magyarországon, mint bármikor máskor. Tavaly 48 500 új cég alakult, ez csaknem tízezerrel több, mint az e tekintetben kiugróan erős 2004-ben. Az új alapítások száma egész évben magas volt, itt az év utolsó negyedében lassulás volt megfigyelhető, októbertől decemberig 11 ezer új céget alapítottak. "Sajnos vannak ágazatok, ahol az új cégek alapítása egyáltalán nem a gazdasági növekedés jele, hanem sokkal inkább a csalárdságé: az építőiparban például jellemző, hogy kifizetetlen számlákat maguk után hagyó cégek mentik át eszközeiket és munkáikat új cégekbe" - állítja Csorbai Hajnalka.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter