Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Még több közfoglalkoztatottra van pénz

A tárca arra reagálva adott ki közleményt, hogy az elmúlt napokban az írott és elektronikus sajtóban több hír jelent meg arról, hogy drasztikusan csökkentik a közfoglalkoztatásban résztvevők számát.

A BM közleményében azt írta: a közfoglalkoztatás tervezésének és megvalósításának folyamatából, egymással összefüggő rendszereiből kiragadott egyedi adatok vizsgálata "csak téves következtetések levonására alkalmas, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek".

A múlt évinél lényegesen több közfoglalkoztatott bevonását teszi lehetővé a Start-munkaprogramnak a költségvetési törvényben is meghatározott, a tavalyi 231 milliárd forintnál nagyobb, 270 milliárd forintos kiadási előirányzata - olvasható a BM közleményében.

Úgy fogalmaztak: a BM az idei közfoglalkoztatási programokat a lehető legtöbb álláskereső bevonásával tervezte meg, ezért a decentralizált keretösszegeket több ütemben osztják ki a megyei munkaügyi központoknak. Hozzátették: az idei közfoglalkoztatási programok indítása a BM "előzetesen megtervezett ütemezése és módszertani előírásai" szerint folyik, ezeket a szakmai irányítás alatt álló szervezetek is ismerik.

A tavalyi szerződéseken alapuló és idén indított, február 28-ig tartó programok befejeztével újabbakat indítanak. Azt írták: március 1-jétől biztosítják a közfoglalkoztatás lehetőségét a folyamatosan induló kistérségi (járási) mintaprogramokban 84 075 embernek, az országos közfoglalkoztatási programokban 39 983 embernek, a Nemzeti Művelődési Intézet programjában 6100 embernek, a jellemzően önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás első ütemében pedig 43 ezer embernek. Hozzátették: április elsejétől újabb közfoglalkoztatottakat vehetnek fel.

Kitértek arra is, hogy a BM a hosszabb időtartamú, illetve az idén induló közfoglalkoztatási és ahhoz kapcsolódó képzési programokhoz rendelt további forrásokkal "biztosítja a hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztatásának és képzésének lehetőségét".
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter