Megjelent: 10 éve

Megalakul az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete

1400 gigawattórányi energiafogyasztást képviselő iparvállalati vezető jutott arra az elhatározásra tegnap, hogy az ország versenyképessége és a munkahelyteremtés szempontjait is figyelembevéve nagy szükség van egy közös érdekképviseleti szervre.

A kormány kiemelt célja, az egymillió új munkahely teremtése az iparvállalatok számára is fontos cél, hiszen a válság hatására arányaiban a legnagyobb leépítés az iparban történt, az export visszaesése és a versenyképesség csökkenése miatt. A munkahelyek megőrzése, illetve újak teremtése leginkább az ipar nemzetközi versenyképességének növelése révén valósítható meg. Jelenleg európai viszonylatban komoly versenyhátránnyal küzdenek a hazai termelővállalatok az amúgy is magas energiaárakra rakódó, államilag szabályozott terhek miatt. A változáshoz, a magyar ipar versenyképességéhez regionális viszonylatban versenyképes energiaárak, ellátásbiztonság és fenntartható fejlődés szükséges.

Az energiapolitikában jelentős, strukturális változások várhatóak a közeljövőben (Nemzeti Energia Stratégia, Megújuló Energia Cselekvési Terv, EU 3. energia-csomag implementálása). A most megalakuló Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete (IPENERG) célja, hogy ezen változások megfelelő irányba mutassanak, fenntartható fejlődést biztosítva mind a hazai ipar, mind az egész gazdaság és a lakosság szempontjából. Az IPENERG üdvözli a lehetőséget, hogy az energiapolitikában érintett minisztériumok nyitottak a társadalmi párbeszédre, hiszen a múltban a hazai gazdaságban betöltött szerepükhöz mérten kevés figyelem irányult az ipari fogyasztói oldalra.

Az IPENERG szaktanácsadók és tagvállalatai tapasztalatait és tudását felhasználva alkotta meg azt a javaslatcsomagot, amely révén nem csak az iparvállalatok versenyképessége javulhat, de ennek köszönhetően kulcsszereplővé válhat a szektor a munkahelyteremtésben és a gazdaság stabilizálásában is.

- A hazai villamosenergia árak a legdrágábbak közé tartoznak európai viszonylatban. Leginkább a versenypiaci árakra rárakódó szabályozott költségelemek rontják a vállalatok nemzetközi versenyképességét. Racionalizálni kell a KÁT-rendszerben keresztfinanszírozott termelők csoportját, hatékonysági szempontok alapján, össznemzeti érdekeket figyelembe véve. A zöldenegia maradjon ténylegesen zöld, a gázüzemő kapcsolt erőmőveket külön rendszerben hatékonyabb kezelni. A megújuló energiaforrások térnyerését a járulékos költségek és környezetterhelés figyelembevételével lehet csak növelni.

- Környezetvédelmi és költséghatékonysági szempontból is méltó versenytársa lehet a megújuló energiaforrásoknak egy államilag támogatott ipari energiahatékonysági program. Az el nem fogyasztott energia mindig környezetbarátabb, mint bármilyen zöldenergia. Minden egyes, az energiahatékonyságba fektetett forint a dupláját takarítja meg azzal, hogy kevesebb erőmővet kell építeni. Az EU tagországok nagy részében már régóta jól mőködő, a nemzeti hatóságok és az iparvállalatok között megkötött Hosszú távú megegyezésekkel (LTA, önkéntes vállalások az energiafogyasztás csökkentésére, az energiahatékonyság növelésére) átlagosan 30 százalékos energiamegtakarítást értek el európai vállalatok az elmúlt 15 évben. Az ipari fogyasztók saját megújuló erőmővei, illetve energiahatékonysági beruházásai jelenleg nem jelennek meg az
országos statisztikában, és nem kerülnek beszámításra szabályozási szempontból sem. Együttműködést javaslunk ennek orvoslására: az energiafogyasztás 40 százalékért felelős lakossági és kommunális fogyasztás mellett az ipar a maga 30 százalékos fogyasztásával is kerüljön kormányzati fókuszba, saját súlyának és makrogazdasági szerepének megfelelően.

- Hazánkban a földgáz ára is magasabb a nyugat-európai szintnél. Mind a gázpiacon, mind a villamosenergia-piacon az ipari fogyasztók a regionális integrációt, a regionális árkülönbségek kiegyenlítéséhez és az ellátásbiztonság növeléséhez szükséges versenyt pártolják. Szükséges a határokon átívelő és a rendszer rugalmasságát biztosító kapacitások bővítése.

Az IPENERG célja, hogy a hazai nagy iparvállalatok számára fórumot biztosítson a párbeszédre, a közös érdekek megfogalmazására, képviseletére. Emellett tanulmányokkal, kutatásokkal, tudásmegosztással és gyakorlati projektekkel járul hozzá a magyar gazdaság jövőjének egyik legfontosabb kulcsát jelentő ipari termelővállalatok versenyképességének javításához, megerősödéséhez, munkahelyteremtéséhez.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk