Megjelent: 15 éve

Megduplázódott a kivándorló lengyel munkavállalók száma

A londoni Victoria buszpályaudvarra napról-napra újabb és újabb buszok érkeznek Varsóból és Krakkóból, lengyel vendégmunkásokat szállítva. Legtöbbjük szakképzett fiatal, akik magasabb fizetések -és néha a meggazdagodás- reményében vágtak neki a hosszú útnak.
Mivel a többi régi tagországgal ellentétben Anglia nem zárkózott el a szabad munkaerőáramlás realizálása elől, ezért a most csatlakozók legtöbbje elsősorban angol földön próbál munkát találni.

A londoni Lengyel Konzul, Tomasz Trafas elmondása szerint "minden nap 20-25 busz érkezik de vannak olyanok is, akik repülővel jönnek". Becslések szerint május elseje óta a bevándorlók száma megduplázódott, ami "összesen körülbelül 2000 személyt tesz ki naponta". Túlnyomó részt fiatalokról van szó, legfőképpen pedig férfiakról. Általánosságban a munkanélküliség elől menekülnek (ami Lengyelországban egyes becslések szerint 20% körüli) és legtöbbjük csak pár évet akar maradni.

A Londonba érkezett külföldi munkavállalók főképp az építőiparban tudnak elhelyezkedni, de sokan vannak olyanok is, akik egyáltalán nem találnak munkát. Laura Krzyszczuk elmondása szerint "legnagyobb baj az angol. Sokan nem készülnek fel arra, hogy a helyi hivatalokkal meg tudják értetni magukat, vagy a biztosítási és bankügyeket le tudják rendezni." Ha viszont nem találnak azonnal munkát, nem tudják anyagilag biztosítani magukat, tehát haza kell térniük. A hazatérés azonban nem csekély összeg, így legtöbbször "a konzulátustól kénytelenek pénzt kölcsönözni" az utazásra.

Egészen más a helyzet a magasan kvalifikált lengyel munkavállalókkal.
Norbert, 29 évesen már két éve él Londonban és jelenleg önálló vállalkozóként nagyon jó keresettel rendelkezik. Ő a Poznani Egyetemen tanult európai tanulmányok szakon, majd egy angliai szemeszter eltöltése során az építőiparban helyezkedett el. Elmondása szerint a szakképzett munkaerő hamar találhat munkahelyet magának, és azzal sincs gond, ha valaki lengyel származású. 27 éves barátnője Johanna is vele él, aki szintén kivándorolt. Ahogy mondja "ha az ember keményen dolgozik, kedvesek az emberek. Végtére is már az Európai Unióban vagyunk. Miért kéne akkor különbséget tenni?"


A 'Die Presse' jelentése nyomán
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter