Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Mégis hozott elbocsájtást a vasárnapi boltzár

A KSH adati szerint áprilisban kétezer-kétszáz fővel dolgoztak kevesebben alkalmazottként a kereskedelemben, mint februárban. Akik maradtak, azoknak pedig sokat kell túlórázniuk. Varga Mihály bejelentette, a Balatonnál sem tesznek a nyári szezonra kivételt vasárnapi zárva tartás alól, írja az mmonline.hu.

Áprilisban már a kereskedelemben teljes munkaidőben dolgozók körében is visszaesett a létszám, ez márciusban még csak a részmunkaidőben foglalkoztatottaknál volt kimutatható.

Bár egyes boltokban lehetnek betöltetlen álláshelyek, összességében a csökkent a dolgozók létszáma. A KSH kimutatása szerint áprilisban a kiskereskedelemben összesen 378 ezer órát kellett túlórázniuk az alkalmazottaknak. Az elmúlt öt évben ilyen nagyságú túlmunkára nem volt példa.

Ezzel egy időben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elutasította a Balatoni Szövetség kérését, hogy a nyári főszezonban nyitva lehessenek a tó környéki üzletek vasárnap. Még alig kezdődött el a szezon, de szombaton hatalmas a zsúfoltság a balatoni üzletekben, akik pedig nyitva tarthatnak, ott előfordul a vasárnapi áremelés. A tárca azonban csak az ősszel dönt a vasárnapi boltzárral kapcsolatos szabályok esetleges módosításáról.

mmonline.hu
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár