Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Mégsem egyesül a Volkswagen és a Porsche?

Megtorpant a Volkswagen és a Porsche tervezett egyesülése, a Volkswagen ugyanis lemondta a hétfőre tervezett, legmagasabb szintű megbeszéléseket.

A hivatalos indok szerint a kialakult helyzetben nem megfelelő a légkör a konstruktív tárgyalásokra. - Ilyen körülmények között nem engedhetjük meg a Volkswagen, illetve egyes vezetői lejáratását - érvelt a wolfsburgi konszern üzemi tanácsának elnöke. Bernd Osterloh ennek kapcsán azt hiányolta, hogy a Porschénak nincs világos koncepciója az összeolvadásra.

Noha a Porsche régóta a Volkswagen fő részvényese, tavaly év vége óta pedig többségi tulajdonosa, a két gyár közötti viszony feszültté vált. A Volkswagen korábban szembeszállt azokkal a törekvésekkel, hogy a Porsche, részesedésének emelésével, a wolfsburgi cég teljes tulajdonosa legyen, és ezt a Volkswagenben kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező alsó-szászországi tartományi kormány is minden eszközzel akadályozta.

Az esetleges fúzió terve a teljes felvásárlás alternatívájaként a közelmúltban merült fel, és a két gyár vezető képviselői tárgyalásokat is kezdtek erről. Ám a Volkswagen illetékesei újabban azzal vádolták a súlyos anyagi gondokba keveredett, stuttgarti székhelyű Porschét, hogy nem nyilatkozik egyértelműen szándékairól.

A Porsche üzemi tanácsának vezetője ugyanakkor a Volkswagent vádolta azzal, hogy aláásni igyekszik a mindenekelőtt sportkocsikat gyártó Porsche függetlenségét. Uwe Hück, a Porsche üzemi tanácsának vezetője hétfőre a Volkswagen elleni tiltakozó tüntetésre szólított fel.

Értesülések szerint a viszály hátterében a többi között a két legfelső vezető, Ferdinand Piech, illetve a Porschét 1992 óta irányító Wendelin Wiedeking közötti ellentét, személyes rivalizálás is állhat.

Mindazonáltal a vita jórészt családon belüli. Ferdinand Porsche - az 1931-ben alakult Porsche cég alapítója - tervezte az első "népautót", vagyis az első Volkswagent, a később legendás VW "bogár" ősét a harmincas években. A Volkswagennek 2002-ig elnök-vezérigazgatója, azóta felügyelőbizottsági elnöke, Ferdinand Piech maga is Porsche mérnök egyik unokája, és övé a Porsche cég 13 százaléka. A Porsche-autók átlagosan 30 százalékban Volkswagen gyártmányú alkatrészeket tartalmaznak.

A Porsche-vezér Wiedeking viszont 2006. január óta a Volkswagen felügyelőbizottságának tagja. Eredetileg a Porsche beszállását a Volkswagenbe mindenki üdvös védekező intézkedésnek tartotta.

A német parlament tavaly novemberben módosítani kényszerült a Volkswagen-részvényesek jogait szabályozó törvényt, amely addig a csoport külföldi felvásárlását volt hivatva megakadályozni. Előzőleg ugyanis az Európai Bíróság helyt adott az Európai Bizottság panaszának, hogy a törvény ellentétes a tőke szabad áramlását szavatoló belső piaci rendtartással.

A törvénymódosítással egyidejűleg az esetleges külföldi felvásárlási kísérleteknek éppen azzal vették elejét, hogy a Volkswagen csoport többségét - 74,1 százalékát, szavazati jogainak 50,76 százalékát - megszerezte a Porsche. Emiatt azonban a Porsche állítólag 9-10 milliárd eurós adósságot vett a vállára.


  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Akadozik az alkatrészellátás, ismét leáll a Mercedes kecskeméti gyára

Egyes félvezető komponensek terén világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásban, ami a kecskeméti Mercedes-gyár termelésére is kihat. Teljes cikk

Hibrid munkarendet kínál dolgozóinak Magyarországon a mobilszolgáltató

A vállalat kérdőívekben mérte fel dolgozóinál, mennyire érzik magukat hatékonynak az otthoni munka során. Teljes cikk

Makláron 180 új munkahelyet hoz létre a Bosch

Továbbfejleszti maklári üzemét a Bosch Automotive Steering Kft., az 52,5 milliárd forintba kerülő három beruházásnak köszönhetően 180 új... Teljes cikk