Megjelent: 9 éve

Megszűnhet az eva és az ekho - megindul az ügyeskedés?

Az adójóváírás, valamint a szuperbruttó kivezetése mellett az eva (egyszerűsített vállalkozói adó) és az ekho (egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás) eltörlését is elképzelhetőnek tartja Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt pénzügyminiszter a Heti Válasznak adott interjújában.

Minden, az átlagtól eltérő átalány a rendszert kuszálja és indokolatlan kedvezményeket ad, megszüntetése a tényleges jövedelem utáni adózást támogatná - mondta a Népszabadságnak Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

A lap felvetette, hogy az átalányadózás megszüntetése miatt az érintettek esetleg arra kényszerülhetnek, hogy nem vallják be a teljes jövedelmüket. Az adószakértő azt mondta, ez azért nem helytálló, mert az evásoknál a számlás bevételek dominálnak, azaz a kedvezmény kivezetése után sem tűnnének el a pénzek. Az ekho hiányában viszont elképzelhető, hogy a sport területén, ahol a bevezetés egyik célja a visszaélések visszaszorítása volt, ismét ügyeskedni kezdenek.

"Az eva megszüntetése nagyon kellemetlenül érintené a vállalkozásokat, és negatív következményekkel járna" - mondta a Magyar Hírlapnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára. Jelezte, ez az adózási forma még úgy is kedvező, hogy a kezdeti tizenöt százalékról menet közben harminc százalékra nőtt az elvonás mértéke.

Heti Válasz/Népszabadság/Magyar Hírlap
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter