Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hónapja

EKHO 2023

Idén 16 százalékkal - 200 000-ről 232 000 forintra emelkedett a minimálbér és ez az ekho adóterhelését is érintette. Nézzük, hogyan lehet ekhózni 2023-ban. Számolja ki nettó jövedelmét EKHO-kalkulátorunkkal!

Az ekho az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás betűszava. Az ekhót speciális körre hozták létre: újságírók, fordítók, szerkesztők, színészek, zenészek, képzőművészek, sportolók, edzők, grafikusok, multimédia-tervezők, fény-, hangtechnikusok, színházi háttérszemélyzet stb. (a teljes lista ITT) választhatják.

Az ekho választásának vannak más feltételei is. Az alábbiak egyikének még teljesülnie kell:
- Munkaviszonyból származik jövedelem. Ez esetben a munkáltató fizet utána szochot, a béréből szja-t és tb-t vonnak le
- Egyéni vállalkozó (saját maga után fizeti az adót és a járulékokat)
- Társas vállalkozó, amennyiben a személyes közreműködése után  jövedelme keletkezik, és ezután befizeti a közterheket
- Nyugdíjas magánszemély (neki nem szükséges más jövedelmet szereznie a nyugdíján kívül)
- Magánszemély vállalkozási vagy megbízási szerződéssel, ha olyan jövedelemmel rendelkezik, ami után közterheket fizet.

Az ekho szabályai szerint adózó jövedelem a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (mint például a gyed, táppénz) számításakor nem vehető figyelembe, a 232.000 forintos jövedelemrész azonban a társadalombiztosítás valamennyi ellátására, így például egészségügyi szolgáltatásra is jogosít.

Fontos kitétel, hogy az ekhó magánszemélyként választható. Ha valakinek nincs bejelentett munkaviszonya, akkor a munkaadó jelenti be minimálbérre, most bruttó 232 000 forintra a munkavállalót. A bruttóból vonja a 15% szja-t, a 18,5% tb-járulékot, és megfizeti utána a szociális hozzájárulási időt (13%). Ennek előnye a munkavállaló szempontjából, hogy nem kell vállalkozást alapítania, a hatóságok felé havonta jelenteni, ez a munkaadó feladata lesz. Az ekhós munkavállaló csak hó elején a bankszámlájára kapja a nettó jövedelmét.

Mekkora az adóteher?

A 232 000 minimálbért 42 920 forint tb-járulék, 34 800 forint szja terheli, míg a munkaadó 30 160 forint szociális hozzájárulási adót fizet. A havi 232 000 forint feletti rész viszont minimális, csak 15 százalékos terheléssel adózik, amit munkavállaló ekhónak is neveznek. Ez tartalmazza a 9,5%-os szja-t és a 5,5% tb járulékot. A nyugdíjas magánszemély ekho-ja 9,5%, tb járulékot nem fizet. Tehát egy 400 000 forintos jövedelem ekhója a minimálbér terhein kívül mindössze 25 200 forint. Minél magasabb a 200 000 forint feletti rész, annál jobban jár az ekhózó munkavállaló. Az ekhó maximum évi 60 millió forint bevételre alkalmazható (edzőknél 250 millió, sportolóknál 500 millió forint a felső határ.)

Számolja ki adóterhelését EKHO-kalkulátorunkkal!

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek