kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Ekho vagy átalányadó? Megy a nagy számolgatás

Az új kata-törvény júliusi elfogadása óta megy a nagy számolgatás a merre továbbról. Egy augusztusi kormányrendelet kedvezőbbé tette az ekhós adózást, eltörölte a 13 százalékos munkáltatói ekhót. Megnéztük, kire vonatkozik, mennyi marad a zsebben és mennyire előnyösebb/hátrányosabb az átalányadóval összevetve.

adók, százalékok-
images

A legtöbb katás vállalkozó kiszorul a kata hatálya alól, ugyanis részben vagy egészében nem magánszemélyeknek szolgáltat. Márpedig a kata hatálya alatt csak magánszemélyeknek lehet számlát kiállítani (ami alól csupán a taxisok kivételek). 

A kormány augusztus elején jelentett be egy könnyítést azzal, hogy az ekhós bér munkaadókat terhelő 13 százalékos terhét eltörli. A szándék nyilvánvaló, ebbe az irányba terelni a katások egy részét. Nézzük meg, hogy kinek éri ez meg?

Az ekho az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás betűszava. Az ekhót speciális körre hozták létre: újságírók, fordítók, szerkesztők, színészek, zenészek, képzőművészek, sportolók, edzők, grafikusok, multimédia-tervezők, fény-, hangtechnikusok, színházi háttérszemélyzet stb. (a teljes lista ITT) választhatják. A mostani 430 000 katás vállalkozó körülbelül 10 százalékát érheti el az ekhó.  

Az ekho választásának vannak más feltételei is. Az alábbiak egyikének még teljesülnie kell:

  • Munkaviszonyból származik jövedelem. Ez esetben a munkáltató fizet utána szochot, a béréből szja-t és tb-t vonnak le) 
  • Egyéni vállalkozó (saját maga után fizeti az adót és a járulékokat)
  • Társas vállalkozó, amennyiben a személyes közreműködése után  jövedelme keletkezik, és ezután befizeti a közterheket
  • Nyugdíjas magánszemély (neki nem szükséges más jövedelmet szereznie a nyugdíján kívül)
  • Magánszemély vállalkozási vagy megbízási szerződéssel, ha olyan jövedelemmel rendelkezik, ami után közterheket fizet.

Az ekho szabályai szerint adózó jövedelem a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (mint például a gyed, táppénz) számításakor nem vehető figyelembe, a 200.000 forintos jövedelemrész azonban a társadalombiztosítás valamennyi ellátására, így például egészségügyi szolgáltatásra is jogosít.

Fontos kitétel, hogy az ekhó magánszemélyként választható. Ha valakinek nincs bejelentett munkaviszonya, akkor a munkaadó jelenti be minimálbérre, most bruttó 200 000 forintra a munkavállalót. A bruttóból vonja a 15% szja-t, a 18,5% tb-járulékot, és megfizeti utána a szociális hozzájárulási időt (13%). Ennek előnye a munkavállaló szempontjából, hogy nem kell vállalkozást alapítania, a hatóságok felé havonta jelenteni, ez a munkaadó feladata lesz. Az ekhós munkavállaló csak hó elején a bankszámlájára kapja a nettó jövedelmét.

Mekkora az adóteher?

A munkaadó egy évre 2,4 millió forint után munkaviszonyban 360 000 szja-t, 444 000 forint tb-járulékot von le. Ez havi bontásban 67 000 forint levonás, tehát kedvezmények nélkül nettó 133 000 forint marad.

A havi 200 000 forint feletti rész viszont minimális, csak 15 százalékos terheléssel adózik, amit munkavállaló ekhónak is neveznek. Ez tartalmazza a 9,5%-os szja-t és a 5,5% tb járulékot. A nyugdíjas magánszemély ekho-ja 9,5%, tb járulékot nem fizet.

Tehát egy 400 000 forintos jövedelem ekhója a minimálbér terhein kívül mindössze 30 000 forint. Minél magasabb a 200 000 forint feletti rész, annál jobban jár az ekhózó munkavállaló. 400 000 forintnál munkaviszonyban 303 000 forint a nettó jövedelem, 600 000 forintnál pedig 473 000 forint.

Az ekhó maximum évi 60 millió forint bevételre alkalmazható (edzőknél 250 millió, sportolóknál 500 millió forint a felső határ.)

A munkabér adózásával összevetve

Az ekhózás azonban még mindig sokkal jobb mind a munkaadónak, mind a magánszemélynek mintha munkabérként fizetné ki hagyományos munkaviszonyban. Egy példa  HR Portál bérkalkulátorából: egy bruttó 600 000 forintos fizetés összterhe 678 000 forint és ebből 399 000 forintot kap meg a munkavállaló (különféle kedvezmények nélkül). Ekhóban az összteher 626 000 forint és 473 000 forint a nettó.

Átalányadóval összevetve

Felvetődik a kérdés, hogyan viszonyul az ekhó a sokak által favorizált átalányadózáshoz, amit csak egyéni vállalkozók választhatnak. A 600 000 forintos havi megbízási díjnál átalányadózóként (40%-os költségátalánnyal számolva) 133 765 forint az egy hónapra vetített közteher, azaz havi 466 235 forint a vállalkozó havi jövedelme. Tehát egyéni vállalkozóként nem előnyösebb az átalányadózás, mint az ekhó. Ráadásul egyéni vállalkozóként nagyobb az adminisztráció, a vállalkozás fenntartása, míg ekhósként semmivel nem kell foglalkoznunk, csak a bankszámlánkra érkezik a nettó. Ez persze megfordítva is igaz: ha vállalkozóként keresünk valakit, akkor az átalányadózó egyéni vállalkozóval minimális a tennivaló, az ekhós magánszeméllyel már sokkal több és drágább is valamennyivel. 

Katával összevetve

Ha egyik megbízótól sem éri el az évi 3 millió forintot a megbízás összege, akkor az összesen havi 600 000 forintról kiállított számlákból 546 000 forint megtartható volt (Kata: 50 000 plusz iparűzési adó), ami 80 000 forinttal több, mint az átalányadós és 71 000 forinttal mint az ekhós variáció. Ebből is látszik, hogy a kisvállalkozásoknak mennyire verhetetlen volt a kata adónem.. 

Számolja ki, mennyi marad a zsebben,

ha hagyományos munkaviszonyban munkabért kap: Bérkalkulátor 

ha az átalányadózást választja egyéni vállalkozóként: Átalányadó kalkulátor 

ha ekhózik munkaviszonyban / egyéni vállalkozóként: Ekho kalkulátor 

 

Kovács Regina - Karácsony Zoltán

Nyitókép: Nataliya Vaitkevich

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mi jelentheti a kiutat a közepes jövedelem csapdájából?

A 2022-es adatok alapján jelentős területi különbségek vannak a keresetekben, melynek okai szerteágazóak, de nagy a jelentősége, hogy a magasabb... Teljes cikk

Minimálbér 2024

Megszületett az aláírás, a Magyar Közlönyben már meg is jelent: 2023. december elsejétől a minimálbér 15 százalékkal, havi bruttó 266 800... Teljes cikk

Ezért nehéz ma felvenni egy mérnököt: 38 százalékos bértöbblet kell a váltáshoz

Közel 40 százalékkal magasabb bérajánlat kell ahhoz, hogy munkahelyet váltsanak a mérnökök - derül ki a TESK Group szeptemberi felméréséből. A... Teljes cikk