Megjelent: 15 éve

Megvesztegetési listavezetők a közszolgák

A politikusoknál is többet tesznek zsebre a köztisztviselők - árulták el a versenyszféra képviselői, akik a leggyakrabban az önkormányzati szférában, a közbeszerzéseknél és az uniós támogatások szétosztásánál szembesültek korrupcióval. A nagyáruházak termékbeszerzőinél mindennapos a megvesztegetés, míg a banki szférában ismeretlen ez a fogalom, adja hírül a Napi Gazdaság.

Ma már közhely, hogy a korrupció a magyar gazdasági élet egyik fő problémája, ám a tanulmány szerkesztői - Tóth és Szántó Zoltán, a Corvinus Egyetem intézetigazgatója - tíz, a honi gazdasági élet magyar és külföldi csúcsvezetőivel készített anonim interjúban ezt egy új oldalról világítja meg.

A cégvezetők szerint is burjánzik a korrupció Magyarországon, ők jól tudják, hiszen korrumpálóként szerves részei a kialakult rendszernek. Ráadásul a vezetők azt állítják, hogy a leggyakrabban az önkormányzati szférában, a közbeszerzéseknél és az uniós támogatások szétosztásánál szembesültek korrupcióval vagy annak igényével.

A megvesztegetési lista élén az alulfizetett köztisztviselők és a politikusok állnak. Természetesen a cégek sem ártatlanok, hiszen bizonyos ágakban - példaként említik a nagy áruházak termékbeszerzőit - mindennapos a korrumpálás, de például a bank- és biztosítási szektorban ismeretlen jelenség. Ez utóbbi egyrészt a magas jövedelmeknek köszönhető, másrészt ott még uralkodik a pénzügyi szféra morális védekező rendszere, amely kiveti magából azt, aki korrupció gyanújába került - az ilyen alkalmazott nem talál állást más cégnél sem.

Sok vállalat "közkapcsolati igazgatót" alkalmaz, akinek a feladata a kapcsolattartás az állami intézményekkel - és a köztisztviselők vesztegetése.

A kutatásvezető úgy véli, hogy a jelenség melegágya a túlbonyolított törvényi szabályozás, ezek egyszerűsítésével, a bürokrácia radikális leépítésével, az egyszemélyes döntések visszaszorításával, a nyilvánosság és az internet erejével, az e-kormányzat kialakításával lehetne csökkenteni a korrupciót.

Napi Gazdaság
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Hogyan érinti az EU karboncsökkentési elvárása a hazai vállalkozásokat?

A BDO Magyarország ESG üzletágának elemzése a fenntarthatóság területét érintő változásokról. Teljes cikk

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Még két hétig pályázhatnak a kisgyermekes szülők a legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatásra. Teljes cikk

Nem tudott megegyezni a kormány a szakszervezetekkel, folytatódik a pedagógussztrájk

Folytatódik a munkabeszüntetés, valamint a szaktárcával való egyeztetés is. Teljes cikk