Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Méltánytalan a folyószámla költségtérítés megszüntetése?

Közszolgálati szakszervezetek szerint törvénytelen és méltánytalan a kormány döntése, amely szerint megszüntetik a minisztériumokban és háttérintézményeikben dolgozók folyószámla-költségtérítését, ezért a hatályos törvény végrehajtását követelik a kormánytól.

Múlt héten már írtunk arról, hogy öt tárca ad dolgozóinak folyószámla-költségtérítést. Csütörtökön aztán Giró-Szász András kormányszóvivő közölte, hogy a kormány szerdai döntése értelmében megszüntetik a minisztériumokban és a hozzájuk tartozó háttérintézményekben a folyószámla-költségtérítést, azaz az illetmény, illetve munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségek térítését a munkavállalóknak.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint egy 2011-es törvény szerint a munkavállalóknak jár a költségtérítés.

Mint a szakszervezetek közleményükben írják, az illetmények átutalással történő kifizetésének bevezetésekor, 1999-ben minden közszolgálati dolgozó havi nettó kétezer forint költségtérítésben részesült, de "azóta ez az egységes és méltányos szabályozás megszűnt".

A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a közszolgálati illetmények 2008 óta változatlanok, ezért a reálkeresetek akár 40 százalékkal is csökkentek, ami "egyre szélesebb munkavállalói kört taszít a létminimum alá".

A kormány "törvénytelen, méltánytalan döntése" újabb csapás a közszolgákra nézve, és a legnagyobb mértékben a kiskeresetű munkavállalókat sújtja. Ezért a közleményben felszólították a kormányt, hogy teljesítse a törvény előírását, szerdai döntését haladéktalanul korrigálja, és legyen általános az illetmények átutalással történő fizetésének bevezetésekor alkalmazott eljárás.

Kitértek arra is, hogy a szakszervezetek megteszik a szükséges lépéseket a törvény végrehajtása érdekében. A Kúria július 16-án nyilvánosságra hozott, jogerős ítéletében egy pécsi pedagógusnak visszamenőleg megítélte a folyószámlával kapcsolatos költségtérítést - jegyezték meg.
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek