Megjelent: 8 éve

Melyek a legeredményesebb vállalatok?

Tavaly is a Mol Nyrt. és az Audi volt a legnagyobb árbevételű magyarországi cég; az olajtársaság 5.343 milliárd forintos 2011-es nettó árbevétellel vezeti a Figyelő csütörtökön publikált TOP 200-as listáját, amelyen az Audi Hungaria Motor Kft. a második 1.736 milliárd forintos árbevétellel.

images

A Mol és az Audi is megőrizte 2010-es helyezését, a harmadik helyről azonban a 2010-ben még negyedik General Electric (GE) Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. "taszította le" a Nokia Komárom Kft.-t, amely a frissen közölt lista szerint a hatodik helyre szorult vissza. A GE 1.180 milliárd forintos 2011-es nettó árbevétellel került fel a képzeletbeli dobogóra.

Negyedik lett az E.On Hungária 793,8 milliárd forintos, ötödik a Samsung Electronics Magyar Zrt., szintén 793 milliárd forint feletti nettő árbevétellel. Az első tízbe bekerült még a Nokia, a Philips Magyarország, az MVM, a Tesco és a Magyar Telekom is.

A listát záró Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft. 33,3 milliárd forintos nettó árbevétellel zárt tavaly.

A TOP 200-ból 158 cég zárta üzemi nyereséggel 2011-et, ez 12-vel több mint a megelőző évben, míg a TOP 200 üzemi eredménye 50 százalékkal nőtt egy év alatt, az adózott nyereség pedig 56 százalékkal emelkedett - derül ki a Figyelő csütörtöki számából.

A Figyelő közleményében hangsúlyozza: a kétszáz legnagyobb magyarországi cég árbevétele közel tíz százalékkal, mintegy 3.000 milliárd forinttal haladta meg a 2010-est. A magyar gazdaság tavalyi évét mikronézetből elsőként átvilágító elemzés szerint az elitvállalatok körében felgyorsult a csere: ezúttal 31 új cég került a kétszázak közé, míg a tavalyi listában csak 24 újonc volt.

A 2010-eshez képest kikerült a legjobb 200-ból a felszámolás alá került Malév és a gázipari EMFESZ. "De olyan ismert nevek is kikerültek a tavalyi szereplők közül, mint a Mal, az Alföldi Tej, a Sara Lee, a Borsodi Sörgyár vagy a Tefal termékek gyártója, a Groupe SEB" -–- hívja fel a figyelmet a Figyelőben megjelent cikkben Keleti József, a lista összeállítását elvégző Dun & Bradstreet Hungária Kft. ügyvezetője.

A listában a legnagyobbat - 76 helyet - a bábolnai székhelyű IKR Termékfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. esett vissza, ezúttal 189. lett 34,4 milliárd forintos nettó árbevétellel. Szintén Komárom-Esztergom megyében található a másik nagy visszaeső, az 58 pozíciót rontó FIH Europe Kft., amelyet a Nokia rántott magával, lévén hogy annak egyik legjelentősebb beszállítója a cég - olvasható a lapban.

A hangszórókat, rádió- és navigációs rendszereket, részegységeket gyártó Harman Becker Kft. 65 helyet lépett előre, és ezúttal 84. lett 84,2 milliárd forintos árbevétellel.

A székesfehérvári céghez hasonlóan a gumiabroncsokat gyártó Hankook Tire Kft. is megduplázta árbevételét, és a 2010-es 112.-ről a 64. helyre ugrott előre. Szintén a nagy előrelépők között van az alumínium hengerfejeket gyártó, mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft., amely a többi között az Audinak is szállít.

Összességében a nagyobb autóipari cégek is előrébb léptek; egy helyet javított például a Bosch csoport, amely ezúttal 14. lett, a Lear hármat, a BorgWarner hatot, a LUK Savaria hetet lépett előre, a Delphi Hungária pedig 42 pozícióval került előrébb. A Continental csoport a 24. lett. Egy helyet visszacsúszott ugyanakkor a Magyar Suzuki Zrt., amely 15. a 2011-es listán.

Az idén a listán szereplő hat építőipari vállalat közül csak háromnak csökkent az árbevétele. A másik három - amely jobban teljesített vagy legalább stagnált 2010-hez képest - a Mercedes gyár és az új ferihegyi terminál építésében szerepet vállaló KÉSZ-csoport, a Közgép, valamint a Market-csoport.

A gyógyszeripari cégek közül az Egis meg tudta őrizni tavalyi pozícióját (58.), a Sanofi-Aventis/Chinoin és a Richter egy-egy, a Teva pedig négy helyet javított - derül ki a listából.

A gazdasági hetilap több mint három évtizede közli a magyar TOP 200 vállalat előző évi eredményeit. A részletes elemzéseket és adatsorokat először az október 13-i Figyelő TOP 200 Gálán publikálják, és szintén itt adják át a díjakat a legeredményesebb, valamint a legjobb magyar vállalatoknak, a legsikeresebb pénzintézetnek, továbbá az év munkahely-teremtőjének.

Az idén két különdíj is gazdára talál: a Bisnode megbízhatósági díja az adatszolgáltató cég csődkockázati indexe alapján, valamint a Telenor Etikus Vállalat díja.

Figyelő/MTI
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk