Megjelent: 12 éve

Melyik a legnívósabb egyetem vagy főiskola?

Pár nap múlva, november második felében jelenik meg immár negyedszer az intézményeket sorrendbe állító Felvi-rangsor, idén - másodszor - a HVG Diploma 2008 című mellékletében. A Diploma 2008-ban a hagyományoknak megfelelően több szempontot figyelembe véve "versenyeztették" az egyetemeket és főiskolákat.

Az elmúlt években a felsőoktatási intézmények növekvő száma, a jelentkezők érdeklődése és a munkaerőpiac igénye hívta életre a felsőoktatási intézményeket rangsoroló lista összeállítását, évről-évre egyre több kiadvány állítja versenybe a magyar egyetemeket és főiskolákat.

A Diploma 2008 az egyes szakokat, képzési területeket és a felsőoktatási piac egészét külön rangsorolja, ezzel teljes képet adva az olvasónak az egyes karok erősségeiről, hiányosságairól.

Az idei kiadvány a népszerűbbek közül 16 alapszak részletes, hallgatói véleményeken és tényadatokon alapuló sorrendjét, rangsortáblázatát tartalmazza színes diagrammokkal illusztrálva. A listát ezúttal is az egyetemi és főiskolai oktatók, meghatározó jelentőségű munkaerő-piaci szereplők és több mint 5400 hallgató szempontjai és értékelése alapján állította össze az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

A legtöbb hallgatót vonzó tíz képzési terület karait rangsorolja a Diploma 2008, és bár a speciálisabb, az intézmények között kevésbé elterjedt, csak néhány egyetem vagy főiskola képzése között szereplő szakokról - művészeti, katonai, sportszakok - nem készül rangsor, az abszolút rangsorok képzési területektől függetlenül állítanak fel ranglistát, itt tehát egy pályán versenyez valamennyi kar.

Azoknak a jelentkezőknek, akik a fent említett speciálisabb képzési területek - művészeti, katonai, sport - valamelyikére jelentkeznek, és nem találnak segítséget a Felvi-rangsor adataiban, segít a Felvételi Tájoló 2008. A három kötetből álló kiadvány képzési területenként mutatja be mit, hol érdemes tanulni. A képzések sajátosságaitól, az intézmények részletes bemutatásán át a bejutási esélyek taglalásáig minden információt megtalálhatnak az érdeklődők a november második felében megjelent kiadványokban.

Saját szempontok

A felvi.hu oldalon folyamatosan elérhető interaktív Felvi-rangsor - amely az egyéni szempontok figyelembevételével állít össze személyre szabott rangsort idén az érdeklődőknek csaknem 60 szempont alapján - december közepén frissít adatbázisán. Karácsony előtt már megnézhetik a felvételizők, saját igényeiket mely intézmények szolgáltatásai tudják legjobban kiszolgálni.

edupress.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter