Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Mentorok és mediátorok lehetnek a nyugdíjas bírák

Mentorként és mediátorként dolgozhatnának tovább a nyugdíjas bírák - jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke pénteken a Heves megyei Felsőtárkányban.

Handó Tünde a magyar bírósági szervezet elnökeinek értekezlete alkalmából tartott sajtótájékoztatón közölte: ezzel volna megteremthető a nyugdíjkorhatár elérése után nyugállományba vonuló bírák továbbfoglalkoztatása. Fontos feladat ugyanakkor egy egységes eljárás kialakítása annak érdekében, hogy átsegítse a bíróságokat azon a helyzeten, amelyet a bírók tömeges kiesése okoz - tette hozzá. Mint elmondta, a mentorként tovább dolgozó bírók feladata volna fiatal kollégáik instruálása, erre ugyanis eddig nem volt idő a feszített munkarendben. Kitért arra, hogy mediációt is végezhetnének a szervezetből kikerülő kollégáik, például válóperek során a vitás ügyek, például a gyermekelhelyezés békés megoldása érdekében.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke arról is szólt, hogy a jövőben jobban kell gazdálkodni a bíróságok emberi erőforrásával, ugyanis ma a bírák munkájának akár 50 százalékát is olyan adminisztrációs feladatok elvégzése köti le, amelyeket alacsonyabb végzettséggel is el lehetne látni. Közlése szerint ezért a jövőben egységesíteni kívánják, mi az, amit csak egy bíró végezhet el, és mi az, amit egy titkár, illetve egy adott időszakban mennyi a megengedhető ügyszám egy-egy bíró számára.

Handó Tünde elmondta azt is, szintén fontosnak tartja, hogy a bíróságok munkája a jövőben megismerhetővé váljon az állampolgárok számára, mert így átlátható az igazgatás és az ítélkezés gyakorlata. Darák Péter, a Kúria elnöke arról szólt, hogy rendszeressé kívánják tenni az alsóbb szinteken ítélkező bírák szakmai gyakorlatát a Kúrián, annak érdekében, hogy azok betekintést nyerjenek a legfőbb bírósági szervezet mindennapjaiba. Ugyanakkor a Kúria is értesülhet ezáltal az alsóbb szintek legégetőbb jogalkalmazási problémáiról; hosszabb távon 3-6 hónapos szakmai gyakorlatokat kívánnak szervezni - mondta a főbíró. A tanácskozáson a törvényszékek és az ítélőtáblák elnökei vettek részt.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter