Megjelent: 10 éve

Mérséklődött a népesség fogyása az év első két hónapjában

Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2013 első két hónapjában, a természetes fogyás az előző évhez képest valamivel mérséklődött a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A hivatal pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előzetes adatok azt mutatják, hogy 2013 első két hónapjában 14 ezer 50 gyermek született, ez 5,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 21 ezer 615 volt, amely 5,7 százalékkal alacsonyabb a 2012 január-februári adathoz képest. A természetes fogyás 7565 volt, 539-cel kevesebb az ezt megelőző év azonos időszakához képest.

A házasságkötések száma az év első két hónapjában számottevően kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában, mindössze 1995 házasságot kötöttek, 14,1 százalékkal kevesebbet, és hosszú idő óta a legalacsonyabb érték, amit a január-februári időszakban regisztráltak.

Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 13,5 halálozás jutott, vagyis előbbi 0,3, az utóbbi 0,6 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek