Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI Megjelent: 4 éve

Mezőgazdasági idénymunka közmunkásoknak - torz vagy sem a közfoglalkoztatási program?

A közmunkások a jövőben mezőgazdasági idénymunkákban is részt vehetnek egy törvényjavaslat értelmében. Az ellenzék élesen kritizálta a változtatásokat és torznak tartja a kormány közfoglalkoztatási programját. Az LMP-s Szél Bernadett úgy fogalmazott: ha ilyen ütemben folytatódik a közmunkaprogram átalakítása, akkor a kormány hamarosan újra bevezeti Magyarországon a jobbágyságot.

images

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára expozéjában kifejtette: lehetőséget kívánnak biztosítani arra, hogy az álláskeresők, az éppen közfoglalkoztatási jogviszonyban állók is minél nagyobb számban tudjanak részt venni a mezőgazdasági idénymunkákban.

A törvényjavaslat a közfoglalkoztatottak és az őket az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatni kívánó munkáltatók kapcsolatfelvételét segíti elő - közölte.

MSZP: torz a kormány közfoglalkoztatási programja

Gúr Nándor, az MSZP vezérszónoka kritizálta a néhány éve elfogadott munka törvénykönyvét, amely szerinte különbséget tett dolgozó és dolgozó között, csökkentette a jogbiztonságot és a munkabéreket is.

A szocialista politikus a parlament előtt fekvő törvénymódosítási javaslatból kifogásolta azt a rendelkezést, amely alapján azokat a munkavállalókat, akik felmondanak az elsődleges munkaerőpiacon, egy időre kizárhatják a közmunkából.

A közfoglalkoztatási rendszert kritizálva úgy fogalmazott, egy "modern rabszolgatartó folyamat" zajlik, a szisztéma "abszolút torz". Ha már közfoglalkoztatás, az abban dolgozók legalább a minimálbért kapják meg - szorgalmazta Gúr Nándor, a mostaninál ésszerűbb javaslatokat követelve.

Az MSZP vezérszónokát követően a KDNP nevében Földi László közölte, frakciójuk támogatja a kormány azon törvénymódosító javaslatát, amely a közmunkásoknak lehetővé teszi az idénymunkákban történő részvételt.

Ezzel szemben Hegedűs Lorántné, a Jobbik vezérszónoka élesen bírálta a javaslatot, hangsúlyozva, hogy azt szerintük "a fideszes oligarchák, nagybirtokosok" kérésére nyújtották be, hiszen a változtatással ők járnak majd jól, miközben az idénymunkát végző közmunkások "iszonyatos rabszolgamunkát végeznek majd náluk". Az ellenzéki politikus ezért elfogadhatatlannak nevezte a változtatásokat.

LMP: hamarosan bevezetik a jobbágyságot

Hasonlóan vélekedett az LMP álláspontját ismertető Szél Bernadett is, aki úgy fogalmazott, amennyiben ilyen ütemben folytatódik a közmunkaprogram átalakítása, akkor a kormány hamarosan újra bevezeti Magyarországon a jobbágyságot. Az LMP-s politikus szerint egyebek mellett erre utal, hogy a közmunkában a munkaadók semmibe veszik a munkavédelmi előírásokat.

A függetlenként felszólaló Kónya Péter azt mondta, a közmunkások igénybevétele idénymunkára legfeljebb akkor lenne elfogadható, ha ehhez meghatároztak volna egy minimális órabért.

A vitában Gúr Nándor (MSZP) egyebek mellett a közmunkások bérének minimálbérhez igazítását kérte, míg a jobbikos Szilágyi György azt mondta, a tárgyalt javaslat "a fideszes földesurak önzését tükrözi". Simon Miklós (Fidesz) erre válaszolva azt mondta, a közmunkaprogramokkal sikerült elérni, hogy a korábbi magas munkanélküliség után ma már mindenki tud dolgozni, aki akar.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár zárszavában megismételte, a kormány javaslata azt a célt szolgálja, hogy a közmunkát végzők visszatalálhassanak a munkaerőpiacra, és így megvalósulhasson a kabinet teljes foglalkoztatottságra vonatkozó ígérete.
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár