Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Mezőgazdasági idénymunka közmunkásoknak - torz vagy sem a közfoglalkoztatási program?

A közmunkások a jövőben mezőgazdasági idénymunkákban is részt vehetnek egy törvényjavaslat értelmében. Az ellenzék élesen kritizálta a változtatásokat és torznak tartja a kormány közfoglalkoztatási programját. Az LMP-s Szél Bernadett úgy fogalmazott: ha ilyen ütemben folytatódik a közmunkaprogram átalakítása, akkor a kormány hamarosan újra bevezeti Magyarországon a jobbágyságot.

images

images

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára expozéjában kifejtette: lehetőséget kívánnak biztosítani arra, hogy az álláskeresők, az éppen közfoglalkoztatási jogviszonyban állók is minél nagyobb számban tudjanak részt venni a mezőgazdasági idénymunkákban.

A törvényjavaslat a közfoglalkoztatottak és az őket az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatni kívánó munkáltatók kapcsolatfelvételét segíti elő - közölte.

MSZP: torz a kormány közfoglalkoztatási programja

Gúr Nándor, az MSZP vezérszónoka kritizálta a néhány éve elfogadott munka törvénykönyvét, amely szerinte különbséget tett dolgozó és dolgozó között, csökkentette a jogbiztonságot és a munkabéreket is.

A szocialista politikus a parlament előtt fekvő törvénymódosítási javaslatból kifogásolta azt a rendelkezést, amely alapján azokat a munkavállalókat, akik felmondanak az elsődleges munkaerőpiacon, egy időre kizárhatják a közmunkából.

A közfoglalkoztatási rendszert kritizálva úgy fogalmazott, egy "modern rabszolgatartó folyamat" zajlik, a szisztéma "abszolút torz". Ha már közfoglalkoztatás, az abban dolgozók legalább a minimálbért kapják meg - szorgalmazta Gúr Nándor, a mostaninál ésszerűbb javaslatokat követelve.

Az MSZP vezérszónokát követően a KDNP nevében Földi László közölte, frakciójuk támogatja a kormány azon törvénymódosító javaslatát, amely a közmunkásoknak lehetővé teszi az idénymunkákban történő részvételt.

Ezzel szemben Hegedűs Lorántné, a Jobbik vezérszónoka élesen bírálta a javaslatot, hangsúlyozva, hogy azt szerintük "a fideszes oligarchák, nagybirtokosok" kérésére nyújtották be, hiszen a változtatással ők járnak majd jól, miközben az idénymunkát végző közmunkások "iszonyatos rabszolgamunkát végeznek majd náluk". Az ellenzéki politikus ezért elfogadhatatlannak nevezte a változtatásokat.

LMP: hamarosan bevezetik a jobbágyságot

Hasonlóan vélekedett az LMP álláspontját ismertető Szél Bernadett is, aki úgy fogalmazott, amennyiben ilyen ütemben folytatódik a közmunkaprogram átalakítása, akkor a kormány hamarosan újra bevezeti Magyarországon a jobbágyságot. Az LMP-s politikus szerint egyebek mellett erre utal, hogy a közmunkában a munkaadók semmibe veszik a munkavédelmi előírásokat.

A függetlenként felszólaló Kónya Péter azt mondta, a közmunkások igénybevétele idénymunkára legfeljebb akkor lenne elfogadható, ha ehhez meghatároztak volna egy minimális órabért.

A vitában Gúr Nándor (MSZP) egyebek mellett a közmunkások bérének minimálbérhez igazítását kérte, míg a jobbikos Szilágyi György azt mondta, a tárgyalt javaslat "a fideszes földesurak önzését tükrözi". Simon Miklós (Fidesz) erre válaszolva azt mondta, a közmunkaprogramokkal sikerült elérni, hogy a korábbi magas munkanélküliség után ma már mindenki tud dolgozni, aki akar.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár zárszavában megismételte, a kormány javaslata azt a célt szolgálja, hogy a közmunkát végzők visszatalálhassanak a munkaerőpiacra, és így megvalósulhasson a kabinet teljes foglalkoztatottságra vonatkozó ígérete.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fél havi munkáért 200 ezres fizetést kínál az IKEA

Az áruház az éttermi, logisztikai, eladói részlegre keres egyszerűsített foglalkoztatású dolgozókat. Teljes cikk

160 millió dolláros programot indítanak magyar cégeknek laoszi fejlesztésekben való részvételre

Magyar cégek végzik majd a laoszi főváros teljes szennyvízhálózatának felújítását - jelentette be Szijjártó Péter. Teljes cikk

2021 körül kerülhet napirendre az egyszámjegyű szja bevezetése

A kormány hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kialakításához - mondta Varga Mihály. Teljes cikk