Megjelent: 10 éve

Mi változik idén az adóbevallásban?

Bár idén még nem lesz söralátét, az adózók jelentős része harmad akkora csomagot kap az szja kötezettség rendezésére és a bevallás benyújtására. A netes kitöltős rendszerben pedig újdonság, hogy nem az egész oldalt kell kinyomtatni, csak az adott sort - ad tájékoztatást a Napi Gazdaság.

Teljes, 37 oldalas, 520 soros személyi jövedelemadó bevallást csak az egyéni vállalkozók kapnak, a többiek - körülbelül egymillióan - harmad akkorát - közölte Varga Árpád, a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökhelyettese egy háttérbeszélgetésen.

A netes kitöltős rendszerben újdonság, hogy nem az egész oldalt kell kinyomtatni, csak az adott sort. Ez azt jelenti, hogy a korábbi, jellemzően tíz oldal feletti terjedelmű csomag helyett két, a pontkód oldallal együtt, három oldalas lesz a bevallás.

Az egyszerűsítés azért volt indokolt, mert az 520 sorból az egyéni vállalkozók, őstermelők 320, a munkavállalók többsége azonban mindössze 147 sort tölt ki egy adóhatósági felmérés szerint. Így komplett blokkokat lehetett kivenni a bevallásból - persze azok számára, akiknek adott évben szükségük van korábban nem használt sorokra, rendelkezésre áll a teljes csomag.

A munkavállalóknak január 31-ig kell nyilatkozniuk, ha azt szeretné valaki, hogy a munkáltató készítse el helyette a bevallást. Ha valaki azt szeretné, hogy az adóhatóság készítse el a bevallást, arról február 15-ig kell nyilatkozni.

Azzal is karcsúbb lett a csomag, hogy nincs benne csekk. Bármely ügyfélszolgálaton ingyenesen elintézhetők ugyanis az utalások. Idén minden adózó egy személyre szóló levelet kap csak, amely általános támpontokat tartalmaz.

Napi Gazdaság
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Idén is keresik a felelősségteljes munkáltatókat

A pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Teljes cikk

Akár Brüsszel engedélye nélkül is megemeli a postások bérét a magyar kormány

Mindenképp megkapják a béremelést a postai dolgozók. Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Kaotikus állapotra panaszkodik, petíciót indított a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

A VPDSZ elnöke kilenc pontban fogalmazta meg a szakszervezet követeléseit. Teljes cikk