Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 6 éve

Milliárdokért osztottak jutalmakat az állami vállalatok vezetőinek

Összesen 2,2 milliárd forintnyi jutalmat ítéltek meg 2012-re az állami cégek vezető beosztású dolgozóinak. A jutalomlista nyilvánosságra kerülése után leállították a prémiumok kifizetését.

Az RTL Klub Híradó kikérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, az atlatszo.blog.hu pedig közzétette az állami cégeknél a 2012-es évre vonatkozó jutalom és prémium kifizetéseket. Összesen 2,2 milliárd forint prémiumot fizettek ki 31 állami vállalat vezető beosztású alkalmazottjának.

A lista élén a Magyar Posta vezetői állnak, itt a 150 vezető közel 540 millió forinton osztozott, a MÁV-csoportnál 455 millió forint jutott 209 vezetőnek, a Szerencsejáték Zrt. -nél pedig 425 millió 63 embernek.

A legmagasabb prémium 19,2 millió forint volt, ezt négyen érték el: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Magyar Fejlesztési Bank, az MVM (Magyar Villamos Művek) és a Szerencsejáték Zrt. egy-egy vezetője.

Az Átlátszó emlékeztet arra, hogy a Fidesz még 2010-ben megszavazta a 2 milliós bérplafonról szóló törvényt, amely ugyan a részben vagy egészben állami tulajdonú vállalatokra nem vonatkozik, de az állami cégeknél is igyekeznek ennek megfelelni, így a legtöbb cégvezető alapbére havi 1,9 - 2 millió forint, amely mellé megkaphatja az éves alapbérének 80 százalékát jelentő prémiumot. Kétmilliós havi fizetésénél ez pontosan 19,2 millió forint.

A lista nyilvánosságra kerülése után a kormány leállította a prémiumelőlegek kifizetését, és ígéretet tettek a béren felüli prémiumok és jutalmak rendszerének a felülvizsgálatára.

A lap emlékeztet arra is, hogy hasonló eset játszódott le január végén a polgármestereknek kifizetett jutalmakkal kapcsolatban is. Akkor maga Orbán Viktor kérte 114 érintett polgármestert, hogy fizessék vissza vagy ajánlják fel a jutalmukat jótékony célra. Az önkormányzati tulajdonú cégek vezetői esetében is felmerült ez a lehetőség, de ők akkor megtarthatták prémiumukat.

atlatszo.blog.hu
Follow hrportal_hu on Twitter