Megjelent: 11 éve

Milliárdos mentőcsomaggal mentik meg az építőipart

A beruházásélénkítő csomag tételesen, határidőkre lebontva tartalmazza azokat az uniós fejlesztéseket, amelyek során többek között 267 iskola, 24 rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 km vasúti és mintegy 350 km közúti beruházás valósulhat meg. A most bejelentett, 1800 milliárd forintos csomag kiegészíti a kormány által tavaly novemberben útjára indított 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéssorozatot, amelynek folyamatos megvalósításával mára már több mint 560 milliárd forint vált elérhetővé a hazai vállalkozások számára. Ezekkel az eszközökkel Magyarország képes lehet a világgazdasági válság negatív hatásait részben csökkenteni, több tízezer munkahelyet megmenteni és további reformokkal együtt az ország hosszú távú fejlődését megalapozni.

A Bajnai Gordon gazdasági miniszter által bejelentett és az építőipari szervezeteknek átadott, összesen 1800 milliárd eurós beruházásélénkítő csomag része annak a német, francia és amerikai mintához hasonló magyar gazdaságélénkítő programnak, amely szintén alapvetően három célt kíván elérni:
 • a hazai munkahelyek megmentése;
 • a hazai vállalatok pénzhez juttatása;
 • a kereslet és a beruházások élénkítése.

  A beruházásélénkítő csomag keretében 636 nagyobb beruházás indulhat meg a közeljövőben, amelyek pénzügyi forrását az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott fejlesztési pénzek teremtik meg. A programlista részletesen tartalmazza a beruházásokhoz szükséges közbeszerzési kiírások és a kivitelezés tervezett kezdetének dátumát. A program keretében például az alábbi beruházások indulhatnak el:
 • M4 autóút hiányzó Pest megyei szakaszának kiépítése,
 • A mezőcsáti kistérség járóbeteg szakellátásának fejlesztése,
 • vagy a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója és még 633 másik nagyobb építőipari beruházás.

  A gazdaságélénkítő csomag részleteiről Bajnai Gordon miniszter a mai napon tájékoztatta az építőipar képviselőit. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium már novemberben elindította Építőipari Piactér néven azt a keresőt, amelyen az uniós finanszírozásúak mellett megtalálhatóvá és kereshetővé váltak a hazai forrásból közbeszereztetett nagyobb projektek is. A mostani lista egy szűrt, az építőipar igényei szerint továbbfejlesztett projektlista, amely a beruházások projektgazdák által vállalt indulási ideje alapján tervezhetővé teszi az építőipari cégek számára a következő másfél évet. A beruházásélénkítő csomagban szereplő projektek kereshető adatbázisban megtalálhatók a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, az Építőipari Piactéren.

  Százmilliárdokról már döntöttek

  A beruházásélénkítés mellett a kormány a tavaly novemberi gazdasági csúcson bejelentett intézkedések közül már számosat megvalósított. A vállalkozások talpon maradásának támogatására a kormány már több mint 560 milliárd forintnyi forrást tett elérhetővé kedvezményes hitelek, hitelgaranciák, kamattámogatás formájában a kereskedelmi bankokon és uniós pályázatokon keresztül. A kormány e mellett elindította munkahelymegőrző támogatási pályázatait is.

  További lökést jelenthet a piacok számára, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a megemelt előlegkifizetéseknek köszönhetően csak márciusig várhatóan 100 milliárd forint kerülhet kifizetésre a pályázók számára.

  A piacok átmeneti visszaesésének idején a munkahelyek megtartása érdekében a kormányzat hozzájárul a munkaidő-csökkentéshez. A munkahelymegőrzést támogató konstrukciók abban segítenek, hogy egy adott cég meglévő munkaerő-állományának kapacitását hozzá lehet igazítani a piaci kereslethez elbocsátások nélkül. A kieső napon a munkavállalók képzésben vesznek részt, növelve ezzel szakmai kompetenciáikat, versenyképességüket. A munkaügyi tárca által 16 milliárd forintos hazai forrással már meghirdetett program uniós forrásból további 20 milliárd forinttal egészíthető ki.

  Az uniós pályázatokon minden korábbinál több támogatáshoz, gyorsabban és könnyebb feltételekkel juthatnak hozzá a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, amelyeknek cserébe elég vállalniuk munkavállalóik megtartását, vagy a GDP-nek megfelelő árbevétel-változás fenntartását.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter