Milyen adatokat kell szolgáltatniuk a munkáltatóknak az APEH felé?"/>
Megjelent: 12 éve

Milyen adatokat kell szolgáltatniuk a munkáltatóknak az APEH felé?

Az APEH elnöke az adóhatóság honlapján tájékoztatót tett közzé a 2008-ban folyamatosan teljesítendő adatszolgáltatással kapcsolatos kifizetői és munkáltatói feladatokról, valamint az állami adóhatóság részére teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségről.

A kifizetőknek és a munkáltatóknak az adózás rendjéről szóló törvény, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adatokat kell szolgáltatniuk az adóhatósághoz az egyes adóköteles jövedelmek kifizetéséről. Adatszolgáltatást kell teljesíteni bizonyos engedélyek kiadásáról, visszavonásáról, egyes tevékenységek szüneteltetéséről.

A tájékoztató azon adatszolgáltatásokat foglalja össze, amelyeket a 2008-as adóévben folyamatosan teljesíteniük kell az arra kötelezetteknek. A magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan, illetve egyáltalán nem teljesíti.

Az adóhatóság az szja törvény alapján az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program szervezőjét és a letétkezelőt 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja, ha adatszolgáltatási, tájékoztatási (bejelentési) kötelezettségét megszegi. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetén az adóhatóság a mulasztási bírság megállapításával egyidejűleg - határidő kitűzésével - felszólítja az adózót a teljesítésre. Ha az adózó az előző határozatban előírt határidőt elmulasztotta, a kiszabott bírság kétszeresét kell újabb határidő kitűzésével megállapítani. A kötelezettség teljesítése esetén a bírság korlátlanul mérsékelhető.

A tájékoztató szerint a pénzintézeteknek folyamatosan adatot kell szolgáltatniuk a lakáscélú megtakarítás kifizetéséről; a megszűnő MRP szervezetnek a magánszemélynél a jövedelem megállapításakor a bevétel csökkentéseként elszámolt értékpapírok együttes értékéről; a hatóságoknak, szervezeteknek a költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolás kiadásáról; a vámhatóságnak a jövedéki engedély kiadásáról, visszavonásáról, módosításáról; az önkormányzat jegyzőjének a jövedéki termékkel folytatott kereskedelmi tevékenységre jogosító működési engedély kiadásáról, visszavonásáról, módosításáról; a letétkezelőnek az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program keretében a magánszemély javára egyedi letétként őrzött értékpapírokról, valamint a letétkezelő változásáról; az építésfelügyeleti hatóságnak a kivitelezőre vonatkozóan; az ingatlanügyi hatóságnak a magánszemély ingatlanértékesítésével, termőföld-átruházással, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű joggal kapcsolatos ügyleteiről.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter