Megjelent: 13 éve

Mind a 200 dolgozóját elküldi a Falke Hungária

Befejezi tevékenységét a Zala megyei Vaspörben a Falke Hungária Textilipari és Kereskedelmi Bt., és elbocsátja minden dolgozóját - adta hírül a település önkormányzata szerdán.

A kötött, hurkolt harisnyaféléket gyártó cég mostanáig 194 zalai és vasi lakosnak adott munkát.

Az alig négyszáz lakosú községben 1992 óta tevékenykedő német családi vállalkozás az egykori tsz-major épületében működtette üzemét.

Az elbocsátottak közül 28 helybéli, de Kondor László polgármester szerint közülük csak ketten találtak munkát. Így most 26 asszony családja és velük együtt az önkormányzat is lehetetlen helyzetbe került, mert a hirtelen munka nélkül maradtak támogatására nincs pénze a településnek.

Az önkormányzat eddig nyolc lakosnak juttatott rendelkezésre állási támogatást, s mindössze két közcélú foglalkoztatott volt. A szükséges támogatás 20 százaléka terheli a helyi önkormányzatot, de ennek finanszírozása is nehezen megoldható feladat, ha párhuzamosan kell ellátást folyósítani 8 plusz 26 lakos számára. A tavasz beköszöntétől pedig emelkedni fog a közcélú foglalkoztatottak száma is.

Az elbocsátottak közül néhánynak a családi bevétele éppen csak meghaladja azt az összeget, amely fölött már nem jár támogatás, a válság így nemcsak a volt munkaadót, hanem a családokat és az önkormányzatot is sújtja.

Az eddigi üzemnek helyet adó épület most üres. Az önkormányzat új, lehetőleg hazai befektetőt keres, aki foglalkoztatni tudná a zoknigyártást a szomszédos Ausztriában elsajátított asszonyokat.

Országos Sajtószolgálat
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Akvizícióval terjeszkedik a magyar HR-szolgáltató

Szerdán jelentették be hivatalosan a szerb vállalat felvásárlását. Teljes cikk

Foundever néven, hazai növekedési tervekkel folytatja működését a SYKES ügyfélszolgáltató

A Magyarországon korábban SYKES néven ismert vállalat bejelentette, hogy Foundever néven működik tovább. A globális társaság a hazai piacon is... Teljes cikk

Több mint 300 gyermekmunkást találtak amerikai McDonald's-okban

10 éves gyermekmunkást is találtak éjjel 2-kor az egyik McDonald’s étteremben a munkaügyi hatóság emberei az Egyesült Államokban. Összesen 305... Teljes cikk