Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Minimálbér - elégedett munkaadók és munkavállalók

A munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek is elégedettek a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról (szakmunkás minimálbér) szóló megállapodással, amelyet a szociális partnerek a kormánnyal kötöttek - hangzott el a megállapodás ünnepélyes aláírásán, amelyet szerdán a Parlamentben rendeztek.

Az aláíráson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke, Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke és Nagy Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) alelnöke.

A minimálbér jövőre az idei 93 000 forintról 98 000 forintra nő, ez csaknem 5,4 százalékos növekedés; a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal.

Dávid Ferenc az aláírás előtt kiemelte: az egyeztetés rendkívül konstruktív, szakmai volt, és nagy értéke, hogy mindhárom oldal tárgyalóasztalhoz ült, továbbá annak ellenére létrejött a megállapodás, hogy a kormány rendeletben is megállapíthatná a minimálbért és a garantált bérminimumot.

Gaskó István hangsúlyozta: a minimálbér és a garantált bérminimum kérdésében nagy "adósságuk" volt a vállalkozóknak a munkavállalók felé, hiszen 2007 óta nem nőtt a minimálbér reálértéke. A megállapodást biztató kezdetnek és eredményesnek nevezte.

Dávid Ferenc kifejtette: a megállapodás szerint 2013. január elsejétől egységesen, minden ágazatban nőnek a legkisebb bérek, vagyis nem lesz differenciálás. A főtitkár szerint a több hónapig zajló tárgyalások egyik legnehezebb pontja az volt, hogy a nehéz helyzetben lévő ágazatokban - ahol sok minimálbérest foglalkoztatnak - a munkáltatók hogyan tudják kigazdálkodni a béremelést a már meglévő munkahelyek megtartása mellett. A kormány ezért 11 ágazatban 2013 első félévében átvállalja a minimálbér-emelés költségeit, és az emelésre eső járulékköltségeket is - ismertette a megállapodás egyik elemét Dávid Ferenc.

Kiemelte, hogy Magyarországon 650 ezer munkavállalót foglalkoztatnak minimálbéren vagy garantált bérminimumon.

A munkaadók bíznak abban, hogy 2013 második félévére lesz olyan helyzetben a magyar gazdaság, hogy a cégek ki tudják gazdálkodni a béremelést. Továbbra is meggyőződésük, hogy az ország helyzete közgazdaságilag nem indokol béremelést, ugyanakkor van bennük szolidaritás és szociális érzék, és úgy vélték, nem lehet több százezer ezer ember "kezét elengedni" - mondta a VOSZ főtitkára.

Dávid Ferenc szerint a vitasorozat bebizonyította, hogy van értelme a párbeszédnek, és előrevitte a tárgyalásokat, hogy a kormány biztosította a megfelelő számításokat.

Gaskó István az aláírás előtt emlékeztetett arra, hogy a Liga már tavaly ősz óta szorgalmazta a versenyszféra és a kormány egyeztető fórumának létrehozását.

A Liga számára fontos volt, hogy a munkavállalók is érezhessék, hogy megszűnt a reálpozíció-romlás; ez annak ellenére sikerült, hogy a munkaadói álláspont a tárgyalások elején nagyon keménynek látszott - tette hozza a Liga Szakszervezetek elnöke.

Közölte: nem tettek le arról, hogy a bérekre is ajánlás szülessen, mivel még a minimálbér felett keresők között is sok olyan ember van, akinek nettó keresete nem elég a létminimumon való megélhetéshez.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk