Megjelent: 3 éve

Mit kell tudni a túrahátizsákokról?

A túrázás nagyon népszerű kikapcsolódás, egyre többen választják ezt a tevékenységet hétvégenként, iskolai szünetekben, szabadság alatt. Ahhoz azonban, hogy jól érezzük magunkat közben, nemcsak kiváló túracipőre, hanem tökéletes hátizsákra is szükség van. Lássuk, mire kell figyelni a választáskor!

túra háti zsák-

A hátizsákok fajtái

Ha többnapos túrázásra indulunk, nem elég a hétköznap használt hátizsákunkat átpakolni és azzal nekivágni a hegyeknek. Ilyen esetben egy komolyabb felszerelésre van szükség, amibe sok minden elfér. 

Azt, hogy milyen túrára melyik a megfelelő hátizsák, elsősorban a táska anyaga és űrtartalma határozza meg. Az Ajándéktárgyközpont oldalán található táskák között érdemes szétnézni, ha kirándulni indulunk, mert itt mindenféle típusú táskát találunk ehhez. Ráadásul a termékekre emblémázás is kérhető, így akár egy csapatépítő hegymászáshoz is tudunk választani megfelelőt.

A túrázáshoz természetesen nem a gurulós bőrönd vagy a kézi poggyász lesz a megfelelő, hanem egy professzionális hátizsák. Bár vannak nagy méretű, laptop hordozására szolgáló hátizsákok is, mégse ezzel induljunk útnak. Keressük a kimondottan túrázáshoz tervezett darabokat! Mutatjuk ezek jellemzőit.

A túrahátizsák jellemzői

A túrahátizsákok legfőbb ismérve, hogy olyan anyagból készülnek, melynek nem árt az eső. Igaz, ha csak egynapos kirándulást tervezünk, és napsütéses időt jósolnak, akkor nem feltétlenül van szükség vízálló anyagból készült hátizsákra, de a komolyabb túrázók jobb, ha beszereznek egyet.

Nagyon sok hátizsákhoz a gyártók eleve csatolnak vízálló huzatot is, de ez akár külön is megvásárolható, akár az Ajándéktárgyközpont oldaláról is megrendelhető. Ez egy nagyon praktikus kiegészítő, nem foglal nagy helyet, ellenben jól jön, ha mégis elkap minket egy zivatar a kirándulás során.

A túrahátizsák mérete lehet még fontos: ezt a kirándulás napjainak számához igazítsuk. Egy nagy hátizsákkal egynapos túrára ne menjünk, hisz feleslegesen cipeljük a hátunkon egész nap, ha kevés dolog kell csak bele. Ellenben az sem szerencsés, ha egy kisebb méretűvel indulunk útnak egy többnapos kirándulásra. Ilyenkor kihagyunk valamit, mivel nem fér bele a zsákba, később pedig hiányolni fogjuk. 

Mi alapján állapítsuk meg a hátizsák méretét?

Az alapszabály a következő: a túra idejétől és nehézségétől, valamint az évszaktól függ, milyen táskába pakoljunk.

  • Kis túrazsák: 1-2 napos túrához ajánljuk, űrtartalma kb. 5-30 liter. Fontos, hogy a hátunkra simuljon gyaloglás közben, ne húzza a vállunkat, jól állítsuk be a pántjait!
  • Közepes méretű hátizsák: pár napos túrához ideális. Űrtartalma a férfiak esetében 40-50 liter, a nőknél pedig 30-50 liter legyen. Ruháknak, váltócipőnek is hagyjunk benne helyet!
  • Nagy méretű túrahátizsák: öt napnál tovább tartó túrához. Ez mindenképp vízálló anyagból készüljön, jól szellőzzön! Általában 50 literes vagy ennél nagyobb táskára van szükség.

Aki szeret kirándulni, jobb, ha mindegyikből beszerez egy-egy darabot, mert biztosan ki tudja használni mindegyik előnyeit!

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
KPMG: a mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede... Teljes cikk

Animációs stratégia készül, melyben fontos szerepet kap a szakemberképzés

Animációs stratégia készül, melynek fontos eleme a szakemberképzés és a tehetséggondozás - mondta Káel Csaba filmügyi kormánybiztos... Teljes cikk

A HR szakértők több mint 50%-a támogatja az AI használatát

Egy friss felmérés szerint Magyarországon a HR szakértők több mint 50%-a támogatja azoknak az MI eszközöknek a vállalati használatát, amelyek... Teljes cikk