Megjelent: 1 éve

Mit kell tudni a túrahátizsákokról?

A túrázás nagyon népszerű kikapcsolódás, egyre többen választják ezt a tevékenységet hétvégenként, iskolai szünetekben, szabadság alatt. Ahhoz azonban, hogy jól érezzük magunkat közben, nemcsak kiváló túracipőre, hanem tökéletes hátizsákra is szükség van. Lássuk, mire kell figyelni a választáskor!

images

A hátizsákok fajtái

Ha többnapos túrázásra indulunk, nem elég a hétköznap használt hátizsákunkat átpakolni és azzal nekivágni a hegyeknek. Ilyen esetben egy komolyabb felszerelésre van szükség, amibe sok minden elfér. 

Azt, hogy milyen túrára melyik a megfelelő hátizsák, elsősorban a táska anyaga és űrtartalma határozza meg. Az Ajándéktárgyközpont oldalán található táskák között érdemes szétnézni, ha kirándulni indulunk, mert itt mindenféle típusú táskát találunk ehhez. Ráadásul a termékekre emblémázás is kérhető, így akár egy csapatépítő hegymászáshoz is tudunk választani megfelelőt.

A túrázáshoz természetesen nem a gurulós bőrönd vagy a kézi poggyász lesz a megfelelő, hanem egy professzionális hátizsák. Bár vannak nagy méretű, laptop hordozására szolgáló hátizsákok is, mégse ezzel induljunk útnak. Keressük a kimondottan túrázáshoz tervezett darabokat! Mutatjuk ezek jellemzőit.

A túrahátizsák jellemzői

A túrahátizsákok legfőbb ismérve, hogy olyan anyagból készülnek, melynek nem árt az eső. Igaz, ha csak egynapos kirándulást tervezünk, és napsütéses időt jósolnak, akkor nem feltétlenül van szükség vízálló anyagból készült hátizsákra, de a komolyabb túrázók jobb, ha beszereznek egyet.

Nagyon sok hátizsákhoz a gyártók eleve csatolnak vízálló huzatot is, de ez akár külön is megvásárolható, akár az Ajándéktárgyközpont oldaláról is megrendelhető. Ez egy nagyon praktikus kiegészítő, nem foglal nagy helyet, ellenben jól jön, ha mégis elkap minket egy zivatar a kirándulás során.

A túrahátizsák mérete lehet még fontos: ezt a kirándulás napjainak számához igazítsuk. Egy nagy hátizsákkal egynapos túrára ne menjünk, hisz feleslegesen cipeljük a hátunkon egész nap, ha kevés dolog kell csak bele. Ellenben az sem szerencsés, ha egy kisebb méretűvel indulunk útnak egy többnapos kirándulásra. Ilyenkor kihagyunk valamit, mivel nem fér bele a zsákba, később pedig hiányolni fogjuk. 

Mi alapján állapítsuk meg a hátizsák méretét?

Az alapszabály a következő: a túra idejétől és nehézségétől, valamint az évszaktól függ, milyen táskába pakoljunk.

  • Kis túrazsák: 1-2 napos túrához ajánljuk, űrtartalma kb. 5-30 liter. Fontos, hogy a hátunkra simuljon gyaloglás közben, ne húzza a vállunkat, jól állítsuk be a pántjait!
  • Közepes méretű hátizsák: pár napos túrához ideális. Űrtartalma a férfiak esetében 40-50 liter, a nőknél pedig 30-50 liter legyen. Ruháknak, váltócipőnek is hagyjunk benne helyet!
  • Nagy méretű túrahátizsák: öt napnál tovább tartó túrához. Ez mindenképp vízálló anyagból készüljön, jól szellőzzön! Általában 50 literes vagy ennél nagyobb táskára van szükség.

Aki szeret kirándulni, jobb, ha mindegyikből beszerez egy-egy darabot, mert biztosan ki tudja használni mindegyik előnyeit!

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
Béremelést szeretnének a köztisztviselők, de nincs rá fedezet

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a közszolgálat kimarad a... Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken kell számítani adóellenőrökre a következő időszakban

Az adóellenőrök a legtöbb helyen az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét és az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Teljes cikk

Ingyenes képzésekkel segítik a kézművesek versenyképességének javítását

Az Ipartestületek Országos Szövetsége szerint óriási a hiány többek közt vízszerelőkből, gázszerelőkből, szoba-festőkből. Teljes cikk