Megjelent: 2 éve

Álláskeresés a közszférából távozva

Él némi fenntartás a közigazgatásból és állami cégektől érkezőkkel szemben a versenyszféra munkaadói körében, ezért az elbocsátott - elsősorban felsőbb beosztású - egykori dolgozók legnagyobb eséllyel kapcsolati hálójukkal találhatnak új állást – írja a Napi Gazdaság.

A közszférában hosszabb ideje dolgozóknál leginkább az adaptációs, nyelvi és informatikai képességekre vonatkozóan merülnek fel kételyek. A vállalatok általában speciális tudású és tapasztalatú, "kész" embereket keresnek, e követelménynek sok esetben nem felelnek meg az államigazgatásból érkezők - véli Zsoldosné Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke. Ráadásul az egykori közszolgáknak olyan jelöltekkel kell versenyezniük, akik már eleve piaci szereplőktől érkeztek, és így kisebb kockázatot jelentenek a munkáltatóknak.
HR, pénzügy: könnyebb elhelyezkedniLehetnek ugyanakkor olyan pozíciók, amelyek a versenyszférában sincsenek iparágakhoz kötve, a speciális sajátosságokon kívül 90 százalékban ágazatfüggetlenek - mondta lapunknak Deák Andrea, a Neumann International vezetője. Véleménye szerint a pénzügyi vagy humánpolitikai területről érkező köztisztviselők könnyebb helyzetben lehetnek az álláskeresés során, azonban számukra is nehézséget jelenthet a közigazgatási múlt. Hasonló véleményen van Csaposs is, aki szerint az adózási, jogi vagy pénzügyi területen akár előnyt is jelenthet az állami tapasztalat és kapcsolati háló.


Csaposs Noémi szerint az állami szférából kikerülők nagyobb részének hónapokba is telhet a megfelelő pozíció megtalálása, hiszen a versenyszektorra egyelőre nem jellemző komolyabb bővülés, leginkább specális területekre keresnek munkatársakat.


2010. augusztus 23.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter