Megjelent: 2 éve

Csökken a nettó bér az MSZOSZ szerint

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint 2012 a nettó keresetek csökkenésének, de legjobb esetben is befagyasztásának éve lesz, és a munkavállalóknak a reálkereset jelentős csökkenésével kell számolniuk - közölte az érdekképviselet.

Színlelt részmunkaidőtől tartanak


A szakszervezeti tömörülés szövetségi tanácsának állásfoglalása kiemeli, hogy a 93000 forintos minimálbér, a 108 000 forintos bérminimum és a havi 216 805 forintig elvárt bér jelentős bérköltség-emelést jelent a gazdaságnak, de semmilyen emelkedést nem jelent a bérből élőknek.
A tanács szerint a keletkező veszteségeket teljes mértékben a költségvetésből kellene kompenzálni. Ezzel szemben a kormány tervei szerint a kompenzáció forrásainak jelentős részét a munkáltatóknak kell biztosítani. "A kompenzációról szóló rendelettervezet zavaros, jelenlegi állapotában nem végrehajtható" - véli az MSZOSZ, amely szerint ez azt vetíti előre, hogy az amúgy is alacsony jövedelmezőségű ágazatokban nem lesz teljes körű kompenzáció, újra megjelennek a színlelt részmunkaidők és elbocsátások lesznek.


Harcolnak a nettó bér emeléséért


Az MSZOSZ tagszervezetei ennek ellenére arra készülnek, hogy a bértárgyalásokon elérjék a nettó keresetek növelését - áll a közleményben. Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa hangsúlyozza: az, hogy senki nem járhat rosszabbul azt jelenti, hogy nem csökkenhet a munkavállalók keresete, sem a béren kívüli juttatásaik nettó értéke. Az elvonásokat kompenzáló bérnövekedésnek havonta és személyre számítva kell teljesülnie - írják.
A tanács állásfoglalása szerint az idei várhatóan 2,8 százalékos termelékenységjavulás után jövőre a válságjelenségek és "a követhetetlen, kapkodó gazdaságpolitika ellenére" a munka termelékenysége mintegy 1,5 százalékkal növekedni fog.


A javuló hatékonyság mellett a munkavállalók "az elhibázott adókoncepció következtében" a jövedelmi folyamatok vesztesei lesznek - vélekedik az érdekképviselet. A munkavállalók döntő többségét érintő, várható nettó keresetcsökkenés az adójóváírás megszüntetésének valamint az egy százalékos járulékemelésnek a következménye; ezeket a változásokat az MSZOSZ mindvégig ellenezte.


2011. december 15.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter