Megjelent: 1 éve

Szombathelyen is képeznek mérnököket

Jövő év szeptemberében a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában megkezdődhet a gépészmérnökképzés Szombathelyen - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar Szombathely polgármestere szerdán sajtótájékoztatón Szombathelyen.

images

A gépészmérnöki egyetemi alapszak indításáról megállapodás született a térség meghatározó jelentőségű ipari cégei, az egyetem és a város vezetése között, az erről szóló dokumentumot pénteken írják majd alá - közölte a miniszter. Hende Csaba hangsúlyozta: a kormány biztosítja a mérnökképzés indításának költségeit.


25 ezer új munkahely jöhet a térségbe


Emlékeztetett arra, hogy a kabinet kiemelt járműipari központtá nyilvánította a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, ehhez kapcsolódóan pedig a fejlesztések kiemelt célja, hogy helyi kutatás-fejlesztési központok jöhessenek létre. Szavai szerint a következő években 250 milliárd forintnyi tőkeberuházást vonzhatnak a részben már most is zajló fejlesztések a Szombathely-Szentgotthárd-Nagykanizsa által határolt térségbe, ami 25 ezer új munkahelyet eredményezhet.


Mindez azonban elképzelhetetlen a középfokú és felsőfokú műszaki képzés nélkül, amelynek szükségességét a helyi gazdaság szereplői már évek óta szorgalmazzák - tette hozzá.


Legalább 500 mérnök kell


A vállalkozások további fejlődésének Hende Csaba szerint gátja lehet a mérnökhiány, a következő években ugyanis a térségben legalább 500 mérnökre - főleg gépészmérnökökre, később pedig villamosmérnökökre - lesz szükség, és a szakember-utánpótlást folyamatosan biztosítani kell.


Az együttműködésben résztvevő cégek, a BPW Hungária Kft, a DELPHI Hungary Kft, az EPCOS Kft, a Jabil Circuit Magyarország Kft, az LuK. Savaria Kft, és az Opel Szentgotthárd Kft. vállalják, hogy a duális rendszerű képzéshez gyakorlati helyet és laborhátteret biztosítanak és tanulmányi szerződések kötésével segítik a hallgatók képzését és későbbi elhelyezkedésüket. (MTI)


2013. november 21.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter