Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

MSZP: elbocsátások, átrendeződés várható a munkapiacon

Az MSZP szerint nem vezet majd új állások létrejöttéhez a kormány munkahelyvédelmi terve.

images

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, helyesnek tartják a tízpontos kormányzati terv céljait, de az kiegészítésre szorul.

A szocialisták szerint ugyanis illúzió, hogy az akcióterv - amelyet hétfőn ismertetett a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök - a munkahelyek számának gyarapodását hozza, ehelyett arra számítanak, hogy a cégek az utánuk járó járulékkedvezmény miatt hátrányos munkaerő-piaci helyzetű csoportokhoz tartozókat (25 éven aluliakat, 55 éven felülieket és képzetleneket) vesznek majd fel most is betöltött állásaikra a jelenlegi alkalmazottak helyett. Az MSZP szerint az ebből fakadó elbocsátásokkal együtt a terv nem a foglalkoztatás növelését, hanem a munkaerőpiac átrendeződését idézi elő.

Az MSZP-s politikus szerint illúzió az is, hogy a szakképzetlen emberek tömegének állást lehet biztosítani, az ellenzéki párt ezért a szakképzés támogatásával és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekhez igazításával egészítené ki a kormány elképzeléseit. Hiányolják a hátrányos helyzetű kistérségekben munkát adó vállalkozások segítését is.

Burány Sándor hangsúlyozta: a munkahelyvédelmi akcióterv legnagyobb hiányossága, hogy nincs rá megfelelő fedezet. Mint mondta, a pénzügyi tranzakciós illeték kivetése a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) százmilliárdos veszteséget okoz a jegybanknak, amit a költségvetésnek egy évvel később meg kell térítenie. Ez csak úgy lenne elkerülhető, ha az MNB áthárítaná az illetéket, ami azonban 2,5 százalékos kamatcsökkenéshez vezetne és a forint árfolyamát veszélyeztetné - emelte ki a szocialista képviselő.

Véleménye szerint eltúlzott az a várakozás is, hogy a kormány százmilliárd forintot remél a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteinek megadóztatásától, ebből - tette hozzá - legfeljebb harmincmilliárd származhat. Kockázatosnak nevezte a jövő évi tartalék egy részének felhasználását is.

Ugyanakkor elismerte, hogy a munkahelyvédelmi terv csökkenti a kisvállalkozók terheit, ám álláspontja szerint ezzel az Orbán-kormány csak visszaadja, amit két év alatt elvett tőlük a bérek és a járulékok emelésével.

A szocialista képviselő a legsúlyosabb gondnak azt nevezte, hogy a kormánynak nincs elképzelése a gazdasági növekedés beindítására, a kereslet élénkítésére és a piacok bővítésére, ennek hiányában pedig a foglalkoztatási adatok javulása sem várható.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk