Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Munka közben haltak meg

Legalább hatvan újságírót öltek meg munka közben vagy foglalkozása miatt 2014-ben - derült ki az újságírók védelmére alakult nemzetközi bizottság kedden kiadott éves beszámolójából.

Idén "szokatlanul magas" volt a megölt újságírók között a külföldi tudósítók aránya, akik a halálesetek nagyjából negyedét tették ki. Ugyanakkor a médiamunkások döntő többségének élete továbbra is hazájában van leginkább veszélyben - írta jelentésében a New York-i székhelyű szervezet, amely 1992 óta közöl éves összesítéseket.

A legtöbb halottat idén is a szíriai polgárháború követelte: 2014-ben 17 újságíró halt meg itt. Ebben a konfliktusban történt az év két legkegyetlenebb esete is: az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet lefejezte James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírókat, és az interneten közzétette a kivégzést bemutató felvételeket. A 2011 óta tartó szíriai konfliktusban a sajtó 79 munkatársa vesztette életét.

Az oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerők kelet-ukrajnai konfliktusában 2014-ben öt újságíró halt meg. A kelet-európai országban legutóbb 2001-ben végeztek egy riporterrel.

Nyáron a Gázai övezetben lezajlott palesztin-izraeli összecsapásokban négy riporter és három másik médiamunkás halt meg, Irakban pedig öt újságíró esett erőszak áldozatául. Az idei nyugat-afrikai ebolajárvány miatt a térségbe utazó újságírót és két segítőjét holtan találták egy guineai faluban.

2014-ben kevesebb újságíró vesztette életét, mint tavaly, amikor legalább hetven halálos áldozatot szedett a sajtómunkásokat érintő erőszak. Azonban 1992 óta az utóbbi három év volt a legvéresebb az újságírók számára. A szervezet arról is beszámolt, hogy 18 riporter halálát továbbra is vizsgálják.

A szervezet egy másik jelentéséből az is kiderül, hogy világszerte 220 újságírót börtönöztek be a munkájuk miatt.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk