Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Munka közben haltak meg

Legalább hatvan újságírót öltek meg munka közben vagy foglalkozása miatt 2014-ben - derült ki az újságírók védelmére alakult nemzetközi bizottság kedden kiadott éves beszámolójából.

Idén "szokatlanul magas" volt a megölt újságírók között a külföldi tudósítók aránya, akik a halálesetek nagyjából negyedét tették ki. Ugyanakkor a médiamunkások döntő többségének élete továbbra is hazájában van leginkább veszélyben - írta jelentésében a New York-i székhelyű szervezet, amely 1992 óta közöl éves összesítéseket.

A legtöbb halottat idén is a szíriai polgárháború követelte: 2014-ben 17 újságíró halt meg itt. Ebben a konfliktusban történt az év két legkegyetlenebb esete is: az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet lefejezte James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírókat, és az interneten közzétette a kivégzést bemutató felvételeket. A 2011 óta tartó szíriai konfliktusban a sajtó 79 munkatársa vesztette életét.

Az oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerők kelet-ukrajnai konfliktusában 2014-ben öt újságíró halt meg. A kelet-európai országban legutóbb 2001-ben végeztek egy riporterrel.

Nyáron a Gázai övezetben lezajlott palesztin-izraeli összecsapásokban négy riporter és három másik médiamunkás halt meg, Irakban pedig öt újságíró esett erőszak áldozatául. Az idei nyugat-afrikai ebolajárvány miatt a térségbe utazó újságírót és két segítőjét holtan találták egy guineai faluban.

2014-ben kevesebb újságíró vesztette életét, mint tavaly, amikor legalább hetven halálos áldozatot szedett a sajtómunkásokat érintő erőszak. Azonban 1992 óta az utóbbi három év volt a legvéresebb az újságírók számára. A szervezet arról is beszámolt, hogy 18 riporter halálát továbbra is vizsgálják.

A szervezet egy másik jelentéséből az is kiderül, hogy világszerte 220 újságírót börtönöztek be a munkájuk miatt.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter