Megjelent: 8 éve

Munka törvénykönyve: A Fidesz hiányolja a szakmai álláspontokat

Mindenki tegyen javaslatot az új Munka törvénykönyvvel kapcsolatban - erre szólította fel a parlamenti pártokat a Fidesz parlamenti frakciója. Kara Ákos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: vannak, akik érdemben állnak hozzá a munkatörvénykönyvéhez, de vannak, akik csak vádaskodnak és egyetlen ötletük sincs a munkanélküliség megoldására, ahogy kormányon, úgy ellenzékben sem.

Az elmúlt napokban napvilágra került új munka törvénykönyve tervezetét a Fidesz-frakció munkaanyagnak tekinti - hangsúlyozta Kara Ákos képviselő. Azt mondta: álláspontjuk szerint szükséges a munka törvénykönyvének megújítása, ám garanciákat kell beleépíteni. Közülük kettőt emelt ki: a védett kor intézményét és a kismamák munka világába való visszatérésének segítését. Hozzátette: általában érvényesíteni szeretnék azt az elvet, hogy ne segélyért álljanak sorba az emberek, hanem aki tud és képes, munkát végezzen.

A Fidesz-frakció augusztusban fogalmazza meg javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztérium számára, amely társadalmi vitát hirdetett a témáról. Kara Ákos szerint a Munka törvénykönyvével kapcsolatos politikai hangulatkeltésben az MSZP jár élen, számukra "azt javasolják, hogy ne politikai vádaskodással és a felelősségük áthárításával leplezzék a szakmai álláspont hiányát".

Az ellenzéki pártok és számos munkavállalói szakszervezet is tiltakozott az elmúlt napokban az új munkatörvénykönyv tervezete ellen. A javaslat szerintük jelentősen csorbítja a dolgozók jogait és valóban kikerült belőle a kisgyermekes anyákat, valamint a nyugdíj előtt állókat védő passzus.

Az LMP egyeztetett a Ligával

Vágó Gábor, az LMP-s képviselő azt mondta: az még nem teszi elfogadhatóvá a tervezetet, hogy két pontban visszalép a kormány. Az új Munka törvénykönyve nem csak a munkavállalókat hozza nagyon szorult helyzetbe, hanem az érdekképviseleteknek is élethalálharcot kell folytatniuk.

Az érdekegyeztetés és az érdekképviselet rendszerét szinte teljes egészében leépíti ez a törvénykönyv, és olyan veszteséget érhet el a magyar társadalom, amelyet húsz év alatt sem tud majd kiheverni, hogy ha a szakszervezeteket ennyire legyengítik, és az üzemi tanácsok szintjére viszik le az egyeztetéseket - mondta az LMP képviselője.

Vágó Gábor emlékeztetett: a májusban indított kampányuk eredményeként 2012-ben népszavazás lehet a munkavállalói jogokról. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a tárgyalás után arról szólt, hogy az új munka törvénykönyve egyértelműen a munkaadók érdekeit képviseli. Ha nem tudjuk visszaszorítani tárgyalások útján, akkor természetesen mindenféle törvényes eszközt igénybe veszünk annak érdekében, hogy ez ne lépjen hatályba - közölte a szakszervezeti vezető. Bejelentette: ebben a hónapban nemzetközi munkajogi konferenciát szerveznek, amelyre a kormány képviselőjét is várják.

KDNP: elfogadhatatlan a munka törvénykönyvének tervezete

A KDNP-frakció számára elfogadhatatlan mostani formájában a munka törvénykönyvének az a tervezete, amelyet a Matolcsy György vezette tárca készített - nyilatkozta a Népszabadságnak Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető.

A napilap keddi száma ismerteti, hogy Harrach Péter szerint a javaslat nemcsak a miniszterelnök által is képviselt védett kor intézményével megy szembe, hanem a KDNP által készített sarkalatos családvédelmitörvény-javaslattal is.

A KDNP a családvédelmi törvényben érvényesíteni szeretné, hogy a gyerekszülés után, illetve a gyesről visszatérő anyák is védelmet élvezzenek a munka világában. És ne csak a közszférában, hanem a versenyszférában is biztosítsák számukra például a részmunkaidős vagy távfoglalkoztatást - közölte Harrach Péter, aki szerint ezzel párhuzamosan a munkaadók számára is jóval nagyobb járulékkedvezményt kellene biztosítani - olvasható a Népszabadságban.

Magyar Rádió/Népszabadság/MTI
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk