Megjelent: 10 éve

Munka törvénykönyve: A Fidesz hiányolja a szakmai álláspontokat

Mindenki tegyen javaslatot az új Munka törvénykönyvvel kapcsolatban - erre szólította fel a parlamenti pártokat a Fidesz parlamenti frakciója. Kara Ákos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: vannak, akik érdemben állnak hozzá a munkatörvénykönyvéhez, de vannak, akik csak vádaskodnak és egyetlen ötletük sincs a munkanélküliség megoldására, ahogy kormányon, úgy ellenzékben sem.

Az elmúlt napokban napvilágra került új munka törvénykönyve tervezetét a Fidesz-frakció munkaanyagnak tekinti - hangsúlyozta Kara Ákos képviselő. Azt mondta: álláspontjuk szerint szükséges a munka törvénykönyvének megújítása, ám garanciákat kell beleépíteni. Közülük kettőt emelt ki: a védett kor intézményét és a kismamák munka világába való visszatérésének segítését. Hozzátette: általában érvényesíteni szeretnék azt az elvet, hogy ne segélyért álljanak sorba az emberek, hanem aki tud és képes, munkát végezzen.

A Fidesz-frakció augusztusban fogalmazza meg javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztérium számára, amely társadalmi vitát hirdetett a témáról. Kara Ákos szerint a Munka törvénykönyvével kapcsolatos politikai hangulatkeltésben az MSZP jár élen, számukra "azt javasolják, hogy ne politikai vádaskodással és a felelősségük áthárításával leplezzék a szakmai álláspont hiányát".

Az ellenzéki pártok és számos munkavállalói szakszervezet is tiltakozott az elmúlt napokban az új munkatörvénykönyv tervezete ellen. A javaslat szerintük jelentősen csorbítja a dolgozók jogait és valóban kikerült belőle a kisgyermekes anyákat, valamint a nyugdíj előtt állókat védő passzus.

Az LMP egyeztetett a Ligával

Vágó Gábor, az LMP-s képviselő azt mondta: az még nem teszi elfogadhatóvá a tervezetet, hogy két pontban visszalép a kormány. Az új Munka törvénykönyve nem csak a munkavállalókat hozza nagyon szorult helyzetbe, hanem az érdekképviseleteknek is élethalálharcot kell folytatniuk.

Az érdekegyeztetés és az érdekképviselet rendszerét szinte teljes egészében leépíti ez a törvénykönyv, és olyan veszteséget érhet el a magyar társadalom, amelyet húsz év alatt sem tud majd kiheverni, hogy ha a szakszervezeteket ennyire legyengítik, és az üzemi tanácsok szintjére viszik le az egyeztetéseket - mondta az LMP képviselője.

Vágó Gábor emlékeztetett: a májusban indított kampányuk eredményeként 2012-ben népszavazás lehet a munkavállalói jogokról. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a tárgyalás után arról szólt, hogy az új munka törvénykönyve egyértelműen a munkaadók érdekeit képviseli. Ha nem tudjuk visszaszorítani tárgyalások útján, akkor természetesen mindenféle törvényes eszközt igénybe veszünk annak érdekében, hogy ez ne lépjen hatályba - közölte a szakszervezeti vezető. Bejelentette: ebben a hónapban nemzetközi munkajogi konferenciát szerveznek, amelyre a kormány képviselőjét is várják.

KDNP: elfogadhatatlan a munka törvénykönyvének tervezete

A KDNP-frakció számára elfogadhatatlan mostani formájában a munka törvénykönyvének az a tervezete, amelyet a Matolcsy György vezette tárca készített - nyilatkozta a Népszabadságnak Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető.

A napilap keddi száma ismerteti, hogy Harrach Péter szerint a javaslat nemcsak a miniszterelnök által is képviselt védett kor intézményével megy szembe, hanem a KDNP által készített sarkalatos családvédelmitörvény-javaslattal is.

A KDNP a családvédelmi törvényben érvényesíteni szeretné, hogy a gyerekszülés után, illetve a gyesről visszatérő anyák is védelmet élvezzenek a munka világában. És ne csak a közszférában, hanem a versenyszférában is biztosítsák számukra például a részmunkaidős vagy távfoglalkoztatást - közölte Harrach Péter, aki szerint ezzel párhuzamosan a munkaadók számára is jóval nagyobb járulékkedvezményt kellene biztosítani - olvasható a Népszabadságban.

Magyar Rádió/Népszabadság/MTI
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A távozó egészségügyi dolgozók harmada pályát akar váltani

A szerződést alá nem írók közül vannak, akik külföldön vagy a magánegészségügyben folytatnák, és vannak olyanok is, akik a pályaelhagyáson gondolkoznak. Teljes cikk

Foglalkoztatási szolgálat: februárban 1,2 százalékkal nőtt az álláskeresők száma

Az álláskeresők 48,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Teljes cikk

Több mint ötezer dolgozó tűnhetett el a magyar egészségügyből kedd reggelre

Körülbelül 3500-4000 szakdolgozó távozott az egészségügyből, ezzel pedig másfélszeresére nőhetett munkaerőhiány a területen. Teljes cikk