Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Munkahelyek létrehozását várja a kormánytól az OCÖ elnöke

Biztos megélhetést jelentő munkahelyek létrehozását, a cigánytelepek felszámolását, őszinteséget és tenni akarást vár a kormánytól 2011-re az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, aki szerint a roma népcsoport részéről összefogásra, a többségi társadalom oldaláról pedig szolidaritásra van szükség.

images

Kolompár Orbán erről kedden, az országos és területi kisebbségi választások előtt nyilatkozott az MTI-nek. Az OCÖ és a Magyarországi Cigányok Országos Fórumának (MCF) elnöke azt mondta: azt várja a kormánytól, hogy még az idén legalább 20 ezer tartós, új munkahelyet hozzon létre, a közmunkaprogram idei változása nyomán munka nélkül maradt mintegy 110 ezer ember pedig nyerje vissza az állását úgy, hogy a jövedelme ne csökkenjen a felére a 4 órás foglalkoztatásra való átállással.

Kolompár Orbán abban is bízik, hogy a vonatkozó program folytatásaként évente legalább 100 cigánytelep felszámolása valósulhat meg, így a ciklus végéig megszüntethetik azt az 560 telepet, amelyen romák mélynyomorban, emberhez nem méltó körülmények között kénytelenek tengődni.

Magyarország soros uniós elnökségére utalva úgy fogalmazott: a cigányság nem lehet vesztese a hatalmas kihívást jelentő féléves vezetésnek. Mint hozzátette, az európai romastratégiának azért is meg kell valósulnia, hogy a valós integráció, a fejlődés ne csak Magyarországon, hanem a kontinens minden olyan országában, tagállamában elindulhasson, ahol a cigányok "a társadalom peremére taszítva élnek", az elnökségi feladat erre kell, hogy ösztönözze a magyar kormányt, a parlamentet.

A roma vezető az oktatási helyzetről szólva azt mondta, hogy meg kell szüntetni a szabad iskolaválasztás lehetőségét, mert szerinte ez a "táptalaja" a szegregációnak, emellett jelentős technikai és szakmai fejlesztésekre, s pedagógus-továbbképzésekre van szükség azokban az iskolákban, ahol a roma tanulók aránya az átlagosnál magasabb.

A hétvégén zajló országos és területi kisebbségi önkormányzati választásokra utalva Kolompár Orbán kijelentette, azt várja a következő országos testülettől, hogy "határozott, egyenes és célratörő politizálást" valósítson meg, s teremtse meg a cigányságon belül a legszélesebb összefogást, amelyre már 20 évvel ezelőtt nagy szükség lett volna.

"Őrizze és védje kulturális értékeinket, magkapott és kiharcolt jogainkat, reményünket, amely egy szebb és élhetőbb ország megteremtésére irányul" - tette hozzá. Az OCÖ elnöke szerint ha a cigányság "öntudatra ébred", amely reményei szerint még az idén, a január 9-i választások után megtörténhet, akkor képes lesz megfogalmazni és képviselni saját érdekeit, elhelyezni önmagát a politikai és gazdasági életben, a társadalomban. Kolompár Orbán azt mondta: ha mindez megtörténik, akkor a szélsőséges eszmék visszaszorulnak, nem kell tömeges kivándorlástól tartani, és az sem fordulhat elő még egyszer, hogy "állatok módjára vadásszanak éjszaka alvó, ártatlan emberekre".

Kolompár Orbán nyolc éve, 2003 óta áll az OCÖ és az MCF élén, s vezeti a 2006-os és 2010-es országgyűlési, továbbá a 2009-es európai parlamenti választásokon is elindult Roma Összefogás Pártot.

Az OCÖ 53 fős grémiumát január 9-én az októberben mandátumot elnyert kisebbségi képviselők szavazataival választják meg. A voksolásra csak az MCF állított listát a szövetségeseivel, valamint a Farkas Flórián romaügyi miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Lungo Drom.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk