Megjelent: 3 éve

Munkaképzésre kapott uniós forrásokkal akartak visszaélni?

Az Európai Bizottság ellenőrei túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak közszolgáknak szervezett projektek finanszírozásában a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az ellenőrzések eredményeképp, ha nem sikerül kielégítő válaszokat adni a hazai irányító hatóságnak, akkor akár jelentős büntetéssel is számolni lehet, írja a 24.hu.

Az uniós képzési projektek keretében az állami és önkormányzati hivatalnokokat szolgáltató jellegű munkavégzésre képzik ki, amire képzési anyagot fejlesztenek ki, sőt a teljes közszolgálati továbbképzési rendszer megújítása volt a projekt célja eredetileg, amelyet Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyert el, írja a 24.hu.

Az operatív programokból származó keret 17,5 milliárd forint volt. Két operatív programból, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint állt rendelkezésre „a közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése” elnevezésű (KÖFOP 2.1.1.- VEKOP-15-2016-00001 kódszámú) projektre.

A projektet még menet közben vizsgáló ellenőrök a tervezett személyi költségeket túlzónak, valamint az előkészítésre szánt összegeket is túlzottan magasnak találták. Ugyanis a 17,5 milliárd forintból 875 milliót terveztek az előkészületekre fordítani, amelyben az iratok szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen munkavállalói gárdájának közel fele - 340 fő - rész- vagy teljes munkaidőben vett részt, minden egyéb tevékenységét félretéve, és az előkészítés így is négy és fél hónapot venne igénybe az előkészület, amit az ellenőrök nem tartanak reálisnak.
A személyi költségekre pedig 3,1 milliárd forintot terveztek be, ami az összes NKE-s dolgozó (750 fő) 10 havi teljes bérének felel meg.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Munkaképzésre kapott uniós forrásokkal akartak visszaélni?
2. oldal - Szigorú számonkérés
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter